Καινοτόμος μέθοδος για τη θεραπεία ασθενών με ανεύρυσμα θωρακικής αορτής, με τη χρήση ενδαγγειακού υπερήχου εφαρμόζεται στο ΥΓΕΙΑ.

Συγκεκριμένα, ασθενής με ανεύρυσμα κατιούσης θωρακικής αορτής υπεβλήθη σε επέμβαση επιδιόρθωσης του ανευρύσματος με την καθοδήγηση του συστήματος ενδαγγειακού υπερήχου IVUS (intravascular ultrasound). Ο ασθενής είχε μειωμένη νεφρική λειτουργία, οπότε η αποφυγή του σκιαγραφικού (που είναι τοξικό στα νεφρά) ήταν μεγάλης σημασίας.

Τα ανευρύσματα της κατιούσης θωρακικής αορτής αντιμετωπίζονται κατά κύριο λόγο ενδαγγειακά, καθώς έχει αποδειχθεί ότι ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος θανάτου κι άλλων επιπλοκών σε σχέση με το ανοιχτό χειρουργείο. Έως τώρα, η απεικόνιση γινόταν με ακτινοσκόπηση τη στιγμή που ο χειρουργός τοποθετούσε σκιαγραφικό εντός της αορτής με καθετήρα.

«Με τη νέα μέθοδο του ενδαγγειακού υπερήχου IVUS», όπως εξηγεί ο Καρδιοχειρουργός της Β’ Καρδιοχειρουργικής Κλινικής και Αναπλ. Διευθυντής του Τμήματος Διαδερμικών Βαλβίδων του ΥΓΕΙΑ, κ. Γρηγόρης Παττακός, «μειώνεται η χρήση σκιαγραφικού και ο χρόνος έκθεσης στην ακτινοβολία της ακτινοσκόπησης, ενώ υπάρχει η δυνατότητα μέτρησης των διαστάσεων του ανευρύσματος με ακρίβεια. Παράλληλα, ο υπέρηχος μας επιτρέπει να δούμε όλη την περίμετρο της αορτής, να απεικονίσουμε τα βαθύτερα στρώματα του τοιχώματός της, κάτι που δεν γίνεται με την ακτινοσκόπηση κι επιπρόσθετα επιβεβαιώνει τη σωστή εφαρμογή του stent στο τοίχωμα της αορτής».