Η χρονική και αισθητηριακή πλευρά του ανθρώπινου λόγου θα τεθεί στο επίκεντρο της επόμενης ομιλίας του καινοτόμου θεσμού Cafe Scientifique, η οποία είναι ανοικτή για το κοινό, την Τρίτη 12 Νοεμβρίου στις 7 μμ, με ομιλήτρια την κ. Αργυρώ Βατάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

Η σειρά με την οποία συμβαίνουν τα γεγονότα στην καθημερινότητά μας ανάγεται συχνά σε μείζονος σημασίας πληροφορία αναφορικά με τη νοηματοδότηση της υποκειμενικής μας εμπειρίας. Για παράδειγμα, στην ομιλία η σειριακή αλληλουχία των επί μέρους στοιχείων τους στο χρόνο είναι εκείνη που καθορίζει το νόημα τους. Οποιαδήποτε αλλαγή στη σειρά δύναται να αλλάξει ριζικά την αντίληψη μας. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου οι όποιες αλλαγές δεν γίνονται πάντα αντιληπτές. Στη συγκεκριμένη ομιλία εστιάζουμε στη σύνδεση του λόγου και της χρονικής σειράς, αντιμετωπίζοντας όμως την ομιλία ως ένα οπτικοακουστικό γεγονός. Συγκεκριμένα, θα εστιάσουμε στις περιπτώσεις αποτυχίας ανίχνευσης χρονικών αλλαγών και στον τρόπο με τον οποίο οδηγούμαστε στην αντίληψη του λόγου ως ένα ενοποιημένο οπτικοακουστικό γεγονός. Θα εξετάσουμε, επίσης, περιπτώσεις προβληματικής στον χρόνο ενοποίησης του λόγου και πώς αυτό επηρεάζει την αντίληψη και την καθημερινότητα ενός ατόμου.

Η ομιλήτρια

Η Αργυρώ Βατάκη είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ψυχολογίας του California State University, Long Beach και εκπόνησε το διδακτορικό της στην Πειραματική Ψυχολογία στο Τμήμα Πειραματικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Είναι συντάκτης του περιοδικού Timing & Time Perception και ιδρύτρια του Timing Research Forum, μιας ανοιχτής ακαδημαϊκής κοινότητας για την προώθηση της διεπιστημονικής έρευνας σχετικά με τον χρονισμό και την χρονική αντίληψη. Έχει εργαστεί σε πολλά ερευνητικά κέντρα στη Γερμανία και στην Ελλάδα, έχει συγγράψει πολλά ερευνητικά άρθρα πάνω στην πολυαισθητηριακή και χρονική αντίληψη, ενώ, επίσης, έχει επιμεληθεί βιβλία σχετικά με την αντίληψη του χρόνου.

Ταξίδι στον κόσμο των επιστημών από το Cafe Scientifique

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος θεσμός Cafe Scientifique, περιμένει τους φίλους της γνώσης να τους μυήσει σε σημαντικά επιστημονικά θέματα.

Οι ομιλίες θα πραγματοποιούνται μια φορά το μήνα, στις 7μμ, στο καφέ Μύρτιλλο (μετρό Πανόρμου, Πάρκο για το Παιδί & τον Πολιτισμό (Πρώην ΚΑΠΑΨ), Τριφυλίας & Λάμψα, Αμπελόκηποι 2110123176 https://myrtillocafe.gr/en/home/). Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη, αλλά υπάρχει μια ελάχιστη κατανάλωση 3 ευρώ. Δεν γίνονται κρατήσεις – για να εξασφαλιστεί η βέλτιστη συμμετοχή τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Υπενθυμίζεται ότι το CAFE SCIENTIFIQUE είναι ένας θεσμός που λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία και στο εξωτερικό. Περιλαμβάνει μια σειρά επιστημονικών διαλέξεων ανοιχτών και προσιτών στο κοινό, που προσφέρει σε όλους τους πολίτες τη δυνατότητα να ενημερωθούν δωρεάν για επιστημονικά θέματα και να γνωρίσουν τους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτά.

Στοιχεία επικοινωνίας

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το CAFΕ SCIENTIFIQUE στην Ελλάδα μπορείτε να:

Επίσης οι προηγούμενες ομιλίες διατίθενται στο site του Bodossaki Lectures on Demand: https://www.blod.gr/organizers/caf%C3%A9-scientifique/