Οι ορθοπρωκτικές ανωμαλίες στα παιδιά, δηλαδή τα προβλήματα που εμφανίζονται στην κατάληξη του παχέος εντέρου, θα αποτελέσουν ένα από τα βασικά θέματα του 32ου Πανελληνίου Συνεδρίου Χειρουργικής Παίδων με διεθνή συμμετοχή, που θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών στο Κεφαλάρι, από τις 4 έως τις 6 Οκτωβρίου 2019.

Οι κορυφαίοι στον κόσμο Παιδοχειρουργοί πάνω στο θέμα αυτό, ο Καθηγητής Marc Levitt, του Ohio State University, ο Δρ. Timothy Lee, από το Houston, Texas και ο Καθηγητής Stuart Hosie, από το Πανεπιστήμιο Μονάχου θα εκπαιδεύσουν τους Έλληνες γιατρούς στην αντιμετώπιση αυτών των δύσκολων ανωμαλιών, όχι μόνο ως προς το χειρουργικό τους κομμάτι, αλλά και ως προς τη διαχείρισή τους μετά το χειρουργείο. Το πρόβλημα δεν τελειώνει με την εγχείριση, απαιτείται βοήθεια και μετά. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος κατά τη διάρκεια της επέμβασης, γιατί τα τελευταία χρόνια η αντιμετώπιση αυτών των ανωμαλιών έχει καταστεί πολύ πιο αποτελεσματική. Οι εξελίξεις στην Αναισθησιολογία, στη Νοσηλευτική Φροντίδα και στις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών έχουν συμβάλει σημαντικά σε αυτό.

Η μετεγχειρητική φροντίδα και η συνεχής παρακολούθηση του παιδιού μετά την επέμβαση (διατροφή, διαιτητικές συνήθειες και πιθανώς υποκλυσμοί) ενδέχεται να χρειάζονται για όλη του τη ζωή. «Σε κάποιες περιπτώσεις, τα παιδιά, μετά το χειρουργείο, εμφανίζουν ακράτεια ή δυσκοιλιότητα, προβλήματα που μπορεί να επηρεάσουν την κοινωνικοποίηση και την καθημερινότητά του», εξηγεί ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργών Παίδων (ΕΕΧΠ), Διευθυντής του Β’ Παιδοχειρουργικού Τμήματος του ΓΝΠΑ «Παναγιώτης & Αγλαΐα Κυριακού», κ. Αλέξανδρος Πασσαλίδης.

Γι’ αυτό και η δυνατότητα εκπαίδευσης νοσηλευτών στην ορθοπρωκτική νοσηλευτική, αντικείμενο σχεδόν άγνωστο στη χώρα μας, από κορυφαίους ξένους επιστήμονες στο πλαίσιο του συνεδρίου, θεωρείται ιδιαιτέρως σημαντική.

Bullying, μια μορφή κακοποίησης

Ιδιαίτερη έκταση στη διάρκεια του συνεδρίου θα δοθεί στο φαινόμενο της παιδικής κακοποίησης, το οποίο εμφανίζει προοδευτική έξαρση τα τελευταία χρόνια και απασχολεί όλο και συχνότερα την κοινή γνώμη και την επιστημονική κοινότητα. Επίσης έμφαση θα δοθεί και στο bullying, που όπως επισημαίνει ο κ. Πασσαλίδης είναι και αυτό μια μορφή κακοποίησης. O κ. Γεώργιος Παυλίδης, καθηγητής επί 44 έτη Ψυχολογίας και Μαθησιακών Δυσκολιών στην Ελλάδα, στην Αγγλία και στις ΗΠΑ, θα αναλύσει τις ψυχοκοινωνικές διαστάσεις του φαινομένου στην κεντρική διάλεξη (keynote lecture) του Συνεδρίου με θέμα «Bullying, o βιασμός της αξιοπρέπειας».

Την Κυριακή 6 Οκτωβρίου το πρόγραμμα του συνεδρίου είναι σχεδόν αποκλειστικά αφιερωμένο στην παιδική κακοποίηση, ενώ υπάρχει και σχετικό κλινικό/ βιωματικό σεμινάριο για τους παιδοχειρουργούς και παιδιάτρους που θα παρακολουθήσουν το συνέδριο.

Μειώνονται τα παιδικά εγκαύματα

Ένα άλλο σημαντικό θέμα που θα αναλυθεί στο 32ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής Παίδων είναι το διαχρονικό πρόβλημα των παιδικών εγκαυμάτων. Τα καλά νέα, σύμφωνα με τον κ. Πασσαλίδη, είναι ότι η συχνότητα και η βαρύτητά τους έχουν τα τελευταία χρόνια μειωθεί σημαντικά. «Η Μονάδα Εγκαυμάτων της Β’ Παιδοχειρουργικής Κλινικής του Αγλαΐα Κυριακού την οποία διευθύνω, άνοιξε τη δεκαετία του 1990. Και ενώ τότε σε κάθε εφημερία μας έρχονταν 1-2 εγκαύματα, τώρα μπορεί να περάσει ακόμη και ένας μήνας χωρίς να δεχθούμε έγκαυμα», σημειώνει.