Ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα εκπαιδευτικών σεμιναρίων θα πραγματοποιήσει και το 2019 το Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας και Προσωπικής Ανάπτυξης «Γαληνός».

Απευθύνεται σε ανθρώπους με ψυχαναλυτική κουλτούρα αλλά και ευρύτερο ενδιαφέρον για την τέχνη της ζωής.

Το Ινστιτούτο «Γαληνός», εκτός από τις καταστατικές του προτεραιότητες ως χώρος παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας και ως χώρος εκπαίδευσης, φιλοδοξεί να λειτουργήσει επιπλέον και ως χώρος ανταλλαγής, ανάπτυξης και σύνθεσης ιδεών και πρακτικών. Πρόθεσή του είναι τόσο η εμβάθυνση στη θεωρία όσο και η συνεχής σύνδεσή της με την κλινική, προκειμένου να εμπλουτίσουν τη θεραπευτική καθημερινότητα με τη συστηματική μελέτη της εφαρμοσμένης θεωρίας.

Τα έτη 2018-2022 είναι αφιερωμένα στη συστηματική διδασκαλία του εννοιολογικού συστήματος της Ψυχανάλυσης, της Ψυχαναλυτικής Κλινικής και της Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας, καθώς και των εφαρμογών της Ψυχανάλυσης σε ποικίλα πεδία της προσωπικής και κοινωνικής ζωής.

Η περίοδος 2018-2019 θα αφιερωθεί στις θεμελιώδεις έννοιες της Ψυχανάλυσης και θα απολήξει σε ένα συνεκτικό και επιχειρησιακό μοντέλο της ψυχικής δομής και λειτουργίας. Στη συνέχεια, θα αναπτυχθεί, σε ορίζοντα τριετίας, η Ψυχαναλυτική Κλινική και Ψυχοθεραπεία. Παράλληλα, σε βραχύτερα πλαίσια διδασκαλίας (σεμινάρια ή ημερίδες), θα εκτεθούν οι γόνιμες εφαρμογές της Ψυχαναλυτικής προσέγγισης σε πεδία όπως η Δημιουργικότητα, η Παιδαγωγική, η Λογοτεχνία, η Αρχιτεκτονική, η Τέχνη, η Ιστορία, η Πολιτική, ο Πολιτισμός κ.α.

Με διαρκή αναφορά σε συγκεκριμένες βιωματικές εμπειρίες, θα αναλυθούν τα θέματα:

  1. Ο κόσμος του υποκειμένου ως προσωπική κατασκευή – Το διχασμένο υποκείμενο
  2. Το πολυσχιδές υποκείμενο σ’ ένα διαθλασμένο κόσμο
  3. Σχηματισμοί του Ασυνείδητου
  4. Το όνειρο και το Ασυνείδητο
  5. Γένεση του υποκειμένου
  6. Οιδιπόδειο σύμπλεγμα
  7. Το τρίπτυχο Ανάγκη-Επιθυμία-Αίτημα και το Αυτό ως Αγριότητα
  8. Η φαντασίωση
  9. Δομή του ψυχικού συστήματος : Οι δύο τοπικές κατά Φρόυντ και η λακανική τριάδα Πραγματικό-Συμβολικό-Φαντασιακό
  10. Μηχανισμοί άμυνας του Εγώ
  11. Άγχος και σύμπτωμα
  12. Η ψυχαναλυτική θεραπεία

 

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αναζητήστε εδώ & εδώ.