Η «Βιομηχανία 4.0», γνωστή και ως «Industry 4.0» ή «4η Βιομηχανική Επανάσταση», υπόσχεται σημαντικές βελτιώσεις στην παραγωγικότητα, την αποδοτικότητα και την ευελιξία της παραγωγής των σύγχρονων ευφυών εργοστασίων. Οι επιπτώσεις και τα οφέλη αυτής της τάσης οφείλονται σε έναν συνδυασμό παραγόντων, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται τεχνολογικές εξελίξεις, όπως το διαδίκτυο των πραγμάτων, τα κυβερνο-φυσικά συστήματα, η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η ανάγκη για προσωποποιημένες υπηρεσίες, που λαμβάνουν χώρα σε παγκόσμια κλίμακα.
Η φαρμακευτική βιομηχανία βασίζεται παραδοσιακά σε μεγάλης διάρκειας κύκλους ζωής στην ανάπτυξη των προϊόντων της, που καθυστέρησαν τη διείσδυση των σύγχρονων προσεγγίσεων και της τεχνολογικής καινοτομίας σε σύγκριση με άλλους τομείς της βιομηχανίας. Ωστόσο, η 3η δεκαετία του 21ου αιώνα φέρνει ραγδαίες αλλαγές και προκλήσεις στους τομείς της βιομηχανικής παραγωγής και των κανονιστικών ζητημάτων που είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστούν για να διατηρηθούν οι δείκτες ανταγωνιστικότητας, ανάπτυξης και κερδοφορίας.
Στο Συνέδριο “PHARMA 4.0 FUTURE” που θα πραγματοποιηθεί στις 22 και 23 Οκτωβρίου 2021, στο ξενοδοχείο Royal Olympic στην Αθήνα, θα διευκρινισθούν όλες οι βασικές έννοιες και θα παρουσιαστούν οι τρέχουσες εφαρμογές και οι μελλοντικές τάσεις της Βιομηχανίας 4.0 με έμφαση στον Φαρμακευτικό Τομέα, μέσω μιας σειράς ομιλιών με τη συμμετοχή ειδικών από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία.
Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου θα κηρύξει ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής κ. Αθανάσιος-Μελέτιος Δημόπουλος, ο οποίος στην κεντρική ομιλία του συνεδρίου θα αναπτύξει το θέμα ‘Personalizing medicine through big data and artificial intelligence’.
Την επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου αποτελούν οι κ.κ. Δημήτριος Μ. Ρέκκας, Αναπληρωτής Καθηγητής και Διευθυντής στον Τομέα Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, Δημήτριος Ασκούνης, Καθηγητής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, και Πανώριος Μπενάρδος, Επίκουρος Καθηγητής στη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ.
Στο συνέδριο συμμετέχουν ως ομιλητές διακεκριμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα, την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Δανία, τις ΗΠΑ, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα και την Πορτογαλία.
Για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου επισκεφτείτε το www.pharma4future.com
Το “Pharma 4.0 Future” τελεί υπό την αιγίδα του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας και του Pharma Innovation Forum.