Η Ρευματολογική Κλινική του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών (ΝΝΑ) με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α), διοργανώνουν το Σάββατο 11 Μαΐου στις 10:00, ενημερωτική εκδήλωση για το ευρύ κοινό με θέμα «Η επίπτωση των Ρευματικών και Μυοσκελετικών Νοσημάτων στην Ελληνική Κοινωνία».

Στόχος της εκδήλωσης είναι η έγκαιρη και τεκμηριωμένη ενημέρωση του κοινού και κυρίως των ασθενών, για τις σύγχρονες δυνατότητες που προσφέρει η επιστήμη στη διάγνωση των ρευματικών και μυοσκελετικών νοσημάτων και τις διαθέσιμες θεραπευτικές λύσεις για την αποτελεσματική διαχείρισή τους. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι θα μπορούν να θέσουν τα ερωτήματά τους με στόχο να λάβουν τεκμηριωμένες επιστημονικές απαντήσεις από τους διακεκριμένους ομιλητές.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν ο Ταξιάρχος (ΥΙ) Κωνσταντίνος Γεωργανάς, Διευθυντής Παθολογικού Τομέα 251 ΓΝΑ και Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας ο οποίος θα αναφερθεί στην επίπτωση των Ρευματικών και Μυοσκελετικών Νοσημάτων στην Ελλάδα, ενώ από την ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α θα μιλήσει η Πρόεδρος, κυρία Αθανασία Παππά η οποία θα εστιάσει στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς και οι ανάγκες που έχουν ώστε να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους.

Στην αντιμετώπιση των Ρευματικών παθήσεων θα αναφερθεί ο Αντιπλοίαρχος (ΥΙ) Γκίκας Κατσιφής ΠΝ, Διευθυντής Ρευματολογικής Κλινικής ΝΝΑ, Υπεύθυνος Εκπαίδευσης Παθολογικού Τομέα και Ιατρικής Έρευνας, Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδας, ο οποίος σημειώνει ότι «Η ορθή ενημέρωση και η κατάλληλη υποστήριξη των ασθενών με ρευματικά και μυοσκελετικά νοσήματα είναι θεμελιώδης ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής και να μειωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή, εργασία και ψυχαγωγία τους. Πολλές φορές, η ελλιπής ενημέρωση αποπροσανατολίζει τους ασθενείς με αποτέλεσμα να καθυστερεί η ορθή διάγνωση. Ο Ρευματολόγος είναι ο κατάλληλος Ιατρός να αναγνωρίσει έγκαιρα τα συμπτώματα και να παρέχει την ενδεδειγμένη και εξατομικευμένη θεραπεία για την αποτελεσματική διαχείριση των ρευματικών και μυοσκελετικών νοσημάτων». Ο κ. Κατσιφής υπογραμμίζει ότι «Η συνεργασία του ασθενή με τον θεράποντα Ρευματολόγο και η συμμόρφωσή του στην προτεινόμενη θεραπευτική αγωγή, αποτελεί το «κλειδί» για την καλύτερη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και την πρόγνωση της νόσου».

Τα Ρευματικά και Μυοσκελετικά νοσήματα προσδιορίζονται από τη φλεγμονή σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις η οποία εκδηλώνεται με πόνο, δυσκαμψία, οίδημα και δυσκολία στην κινητικότητα. Εκτός από το μυοσκελετικό μπορεί να προσβληθούν και άλλα όργανα όπως η καρδιά, οι πνεύμονες, τα νεφρά, το έντερο, το ήπαρ, τα νεύρα, ο εγκέφαλος, τα μάτια, το δέρμα κ.α. Εκτιμάται ότι στην Ελλάδα πάσχουν περίπου 3.000.000 άνθρωποι από Ρευματικές και Μυοσκελετικές παθήσεις, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν έγκαιρα, ώστε να μειωθεί το ποσοστό νοσηρότητας, αναπηρίας ή ακόμη και θνητότητας. Τα ρευματικά νοσήματα εμφανίζονται σε άτομα όλων των ηλικιών – ακόμα και στην παιδική ηλικία – και στα δύο φύλα, αντίστοιχα.