*γράφει η Λίνα Κεκέση

Περισσότερα από 120 παιδιά και 30 ενήλικες αναζήτησε το «Χαμόγελο του Παιδιού» το 2020 και μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2021, ενώ διαχειρίστηκε 15.139 κλήσεις στη Γραμμή 116000.

Επίσης, εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού οι άνθρωποι του οργανισμού επισκέφθηκαν σχολεία όλης της Ελλάδας και μίλησαν σε 1.202 παιδιά, 1.170 εκπαιδευτικους και 642 γονείς για θέματα εξαφάνισης με στόχο την πρόληψη.

Παγκόσμια ημέρα για τα εξαφανισμένα παιδιά σήμερα και τα παραπάνω στοιχεία ακούστηκαν στην εκδήλωση που πραγματοποίησε το Χαμόγελο του Παιδιού.

Κατά την εκδήλωση έγινε αναφορά στην νέα υπηρεσία Missing Alert App όπου με την υποστήριξη της Cosmote θα εμφανίζεται μήνυμα στα κινητά τηλέφωνα, όσων πολιτών κατεβάσουν την εφαρμογή, όταν εξαφανίζεται ένα παιδί με κάποια στοιχεία, έτσι ώστε να εντοπίζεται πιο γρήγορα.

IMG_4235

Επίσης στην εκδήλωση έγιναν αναφορές στην ιστορία του Οργανισμού, όπως όταν το 1981 η εξαφάνιση, αρχικά, και στη συνέχεια η δολοφονία του Adam Walsh έγινε η αφορμή για τη δημιουργία του Νational Centre for Missing and Exploited children στις ΗΠΑ. Το 1984 ο πρόεδρος Ronald Reagan καθιερώνει την 25η Μαΐου ως Εθνική Ημέρα για τα εξαφανισμένα παιδιά στις ΗΠΑ και προχωρά σε νομοθετικές ρυθμίσεις, ενώ το 1998 το Χαμόγελο του Παιδιού ουσιαστικά ξεκίνησε και δημιούργησε Γραφείο Εξαφανισμένων Παιδιών.

Το 2000 το Χαμόγελο του Παιδιού γίνεται συνιδρυτής στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τα εξαφανισμένα και θύματα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιά, ενώ το 2004 ξεκινά συνεργασία με τη Scotland Yard για την ψηφιακή ενηλικίωση φωτογραφιών εξαφανισμένων παιδιών στην Ελλάδα. Το 2007 συμμετέχει στο Δ.Σ. του Διεθνούς Κέντρου για τα εξαφανισμένα και θύματα εκμετάλλευσης παιδιά. Την ίδια χρονιά ξεκινά και τη λειτουργία του η υπηρεσία Αmber Alert Hellas με τη συμμετοχή 40 συνεργαζόμενων φορέων. Επίσης, το ίδιο έτος αναγνωρίζεται ως ένα από τα τέσσερα διεθνώς, Εθνικά Κέντρα για τα εξαφανισμένα και θύματα εκμετάλλευσης παιδιά.

IMG_4241
IMG_4230

Το 2008 το Χαμόγελο του Παιδιού εισηγείται τη δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής γραμμής για τις εξαφανίσεις. Η ιδέα υλοποιείται και η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που θέτει σε λειτουργία το 116000 Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα εξαφανισμένα Παιδιά. Το 2010 λειτουργεί το κέντρο Ν.Α Ευρώπης για τα εξαφανισμένα παιδιά. Το 2012 το χαμόγελο του παιδιού δημιουργεί την ομάδα Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής». Το 2016 το Χαμόγελο του Παιδιού γίνεται ο συνεργαζόμενος φορέας της Facebook στην Ελλάδα για τη δημοσιοποίηση Αmber Alert.

IMG_4229

Πριν από ένα χρόνο ξεκινά τη λειτουργία του missing alert για ενήλικες από 18 έως 60 ετών κατόπιν Συμφώνου με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την ΕΛ.ΑΣ. Το ίδιο έτος το Χαμόγελο του Παιδιού, γίνεται ο πρώτος φορέας διεθνώς θέτει σε εφαρμογή την πλατφόρμα GMCNgine: Πρόκειται για ένα νέο εργαλείο με μοναδικές δυνατότητες για τον εντοπισμό παιδιών σε όλο τον κόσμο. Επίσης, υπογράφει σύμφωνο συνεργασίας και συντάσσει με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, σημείωμα με κατευθυντήριες οδηγίες για τη διαχείριση εξαφανίσεων ανηλίκων παιδιών προσφύγων. Παράλληλα, Το Χαμόγελο του Παιδιού πιστοποιείται από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριος Οικονόμου, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και άλλοι φορείς.