Μετά το μακρινό νησί των Δωδεκανήσων, τους Λειψούς, οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες (ΚΙΜ) θα βρεθούν για 3η φορά στο δήμο Αγράφων και πιο συγκεκριμένα στο ορεινό χωριό Γρανίτσα, το οποίο απέχει 60 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι.

Οι προηγούμενες ιατρικές επισκέψεις, τον Ιούνιο 2016 και τον Ιούλιο του 2017, στέφθηκαν με επιτυχία και οι κάτοικοι της περιοχής αναμένουν την ομάδα των ΚΙΜ με ανυπομονησία.

Από το Σάββατο 12 έως και τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020 η ομάδα των ΚΙΜ, η οποία αποτελείται από ένα πλήθος ιατρικών ειδικοτήτων και έχοντας στην διάθεσή της υπερσύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό, θα είναι έτοιμη να προσφέρει δωρεάν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας.

Μείζονος σημασίας είναι και η συμμετοχή της Αιμοδοσίας από το ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ» για τη δημιουργία τράπεζας αίματος της περιοχής. Η αρχή στέφθηκε με επιτυχία και αποτέλεσε το εναρκτήριο λάκτισμα, ώστε να διπλασιαστεί ο αριθμός των εθελοντών αιμοδοτών.

Πέρα του πλήθους των ιατρικών εξετάσεων, στο πλαίσιο πρόληψης και προαγωγής της υγείας πραγματοποιούνται και ενημερωτικές ομιλίες, που αφορούν σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές και ηλικιακές ομάδες ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες τους. Οι ομιλίες στρέφονται γύρω από θέματα μαθησιακών δυσκολιών, διατροφής και ποιότητας ζωής, μαθήματα Ά βοηθειών καθώς και γύρω από τα οφέλη της άσκησης στην υγεία. Επιπλέον, για τους μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου έχει προγραμματιστεί οφθαλμολογικός έλεγχος και διατροφική αξιολόγηση.

Στις υπηρεσίες που παρέχονται είναι και το πρόγραμμα της Θεραπευτικής Άσκησης, ως μια πρωτοβουλία του Τμήματος Αθλητικής Αριστείας –Sports Excellence της Ά Ορθοπαιδικής Κλινικής ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ», ΕΚΠΑ. Στόχος του προγράμματος είναι να συμβουλέψει, να εκπαιδεύσει και να μυήσει τους συμμετέχοντες στην υιοθέτηση της άσκησης στην καθημερινότητα τους.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού προτείνεται ο προγραμματισμός των ραντεβού στο 2102447694 (13.00 – 16.00 καθημερινές).

Οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες (KIM) έχουν πραγματοποιήσει από το 2014, εβδομήντα έξι (76) δωρεάν ιατρικές αποστολές, σε νησιά της άγονης γραμμής και απομακρυσμένες περιοχές σε όλη την Ελλάδα. Το πρόγραμμα υλοποιείται από την ΑΜΚΕ Αναγέννηση και Πρόοδος σε συνεργασία με την Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε), υπό την επιστημονική επίβλεψη της Ά΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με πρωτοβουλία και αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.