Τα μούρα είναι πλούσια σε φυτοθρεπτικά. Λόγω της πολύ υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φαινολικές και φλαβονοειδείς ενώσεις, διαθέτουν μεγάλες αντιοξειδωτικές ιδιότητες, πολύ μεγαλύτερες από άλλες τροφές.

Τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν σε φρούτα όπως τα μούρα δρουν συνεργιστικά, δηλαδή η προστατευτική ικανότητά τους πολλαπλασιάζεται όταν συνυπάρχουν, που σημαίνει ότι είναι καλύτερο να τρώτε το φρούτο από το να παίρνετε ένα συμπλήρωμα.

Μέσω της ικανότητάς τους να «σαρώνουν» τις ελεύθερες ρίζες και να μειώνουν τη βλάβη στο DNA των κυττάρων, να διεγείρουν τα αντιοξειδωτικά ένζυμα και να βελτιώνουν την επιδιόρθωση του DNA, τα συστατικά των μούρων φαίνεται ότι εμποδίζουν την εμφάνιση του καρκίνου.

Επιπλέον, εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων μειώνοντας την ανάπτυξη των προκαρκινικών αλλοιώσεων, προκαλώντας τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων, μειώνοντας τη φλεγμονή των ιστών και εμποδίζοντας την παροχή αίματος που χρειάζονται οι όγκοι για να αναπτυχθούν.

Έχουν γίνει πολλές εργαστηριακές μελέτες και μελέτες σε ανθρώπους, που δείχνουν την προστατευτική δράση των μούρων και των συστατικών τους στις οξειδωτικές και σε άλλες διαδικασίες που οδηγούν στην εμφάνιση του καρκίνου.

Τα μούρα μπορεί να είναι τα πιο ωφέλιμα φρούτα για την πρόληψη του καρκίνου, σύμφωνα με επιστήμονες του Αμερικανικού Ινστιτούτου για την Έρευνα του Καρκίνου: «Η έρευνα δίνει νέα στοιχεία ότι τα μούρα όχι μόνο περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην πρόληψη της βλάβης των κυττάρων που προηγείται του καρκίνου, αλλά επηρεάζουν επίσης γονίδια που σχετίζονται με τη φλεγμονή και την εμφάνιση του καρκίνου».

Πηγή: Anticancer, Η προληπτική δύναμη των τροφών, Οδηγός διατροφής για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου, Χριστίνα Οικονομίδου – Πιερίδου, Κλινική Διαιτολόγος, διατροφολόγος, M.Sc. Nutritional Medicine, εκδόσεις Διόπτρα