Ο καρπός της αμυγδαλιάς, το αμύγδαλο, αναφέρεται σε πολλές ιστορικές πηγές, από την αρχαιότητα μέχρι και την Αγία Γραφή. Η καλλιέργεια της αμυγδαλιάς και η κατανάλωση του καρπού της από τον άνθρωπο ξεκίνησε από νωρίς, αφού οι καρποί της άγριας αμυγδαλιάς είναι ακατάλληλοι για βρώση, καθώς περιέχουν μεγάλες ποσότητες κυανίου, ενός δηλητηρίου εξαιρετικά τοξικού.

Ως περιοχές προέλευσης της αμυγδαλιάς θεωρούνται η δυτική Ασία και η βόρεια Αφρική. Στην Ελλάδα παράγεται το 2% του αμυγδάλου της γης, κυρίως στην περιοχή Συκουρίου Λάρισας. Είναι όμως απιστοποίητο και πωλείται σε χαμηλή τιμή, αν και έχει πολύ καλή ποιότητα.

Τι έχει δείξει η επιστημονική έρευνα ως τώρα για τα οφέλη από την κατανάλωση αμυγδάλων
Το αμύγδαλο έχει σημαντική θρεπτική αξία, όχι τόσο σε θεραπευτικό επίπεδο αλλά κυρίως για την πρόληψη σημαντικών ασθενειών, πρόωρης γήρανσης του οργανισμού, καθώς επίσης και τη διατήρηση της υγιούς λειτουργίας του καρδιαγγειακού, γαστρεντερικού και αναπνευστικού συστήματος. Η θρεπτική του αξία, λοιπόν, είναι σημαντική και η δράση του απλώνεται σε ένα μεγάλο πεδίο καταστάσεων.

Συγκεκριμένα, τα αμύγδαλα είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και μέταλλα. Περιέχουν φώσφορο, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο και βιταμίνες των συμπλεγμάτων Β και E. Περιέχουν μονοακόρεστα λίπη, ωφέλιμα για την καρδιά, ενώ δεν περιέχουν χοληστερόλη.

Οι κυριότερες ευεργετικές τους ιδιότητες συνοψίζονται παρακάτω:

  • Ρυθμίζουν τη χοληστερόλη: Τα αμύγδαλα έχουν περιεκτικότητα μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπών και έτσι η τακτική κατανάλωσή τους μειώνει την «κακή» χοληστερόλη (LDL), ενώ αυξάνει την «καλή» χοληστερόλη (HDL).
  • Ρυθμίζουν το σάκχαρο: Η κατανάλωση μιας χούφτας αμυγδάλων πριν από κάθε μεγάλο γεύμα βοηθά να κρατηθούν σε φυσιολογικά επίπεδα οι τιμές του σακχάρου.
  • Προστατεύουν την καρδιά: Τα αμύγδαλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, βοηθώντας έτσι στην ενίσχυση της κυκλοφορίας του αίματος, με αποτέλεσμα τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα. Παράλληλα, τα υψηλά επίπεδα μονοακόρεστων λιπών και η μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά (βιταμίνη E) βοηθούν στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς.

Πηγή: Τρώμε και ομορφαίνουμε – Πολύτιμα μυστικά της υγείας μας, κρυμμένα στην Ελληνική κουζίνα / Δημήτρης Κουρέτας & Ηλίας Μαμαλάκης – Εκδόσεις ΑΡΜΟΣ