Μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 φαίνεται πως έχουν οι άνθρωποι που ακολουθούν με προσήλωση χορτοφαγική διατροφή σε σύγκριση με όσους δεν είναι τόσο πειθαρχημένοι σ’ αυτή τη διατροφική επιλογή. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές σε νέα μετά-ανάλυση από την Σχολή Χάρβαρντ Τ.Η. Chan Δημόσιας Υγείας και δημοσιεύθηκε στο JAMA Internal Medicine.

«Οι χορτοφαγικές διατροφές κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος και δημοφιλία τα τελευταία χρόνια έτσι σκεφτήκαμε πως θα ήταν εξαιρετικά σημαντικό να προσδιορίσουμε τη γενική σχέση τους με τον κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη, ειδικά για εκείνες τις διατροφές που μπορούν να μεταβάλλονται ουσιαστικά», δήλωσε ο Δρ. Frank Qian πρώτος συγγραφέας και επικεφαλής της μελέτης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η εν λόγω μελέτη παρέχει τα πιο πλήρη στοιχεία για τη σχέση μεταξύ της προσήλωσης στην χορτοφαγική διατροφή και τον μειωμένο κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές εντόπισαν εννέα μελέτες οι οποίες εξέταζαν τη σχέση αυτή και είχαν δημοσιευθεί τον Φεβρουάριο του 2019. Η μετα-ανάλυσή τους περιλάμβανε δεδομένα υγείας από 307.099 συμμετέχοντες με 23.544 περιστατικά σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2. Ανέλυσαν την προσήλωση σε μία «γενική» κυρίως χορτοφαγική διατροφή η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει μία μίξη από φυτικές τροφές όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, ξηροί καρποί και όσπρια, αλλά και πατάτες, λευκό αλεύρι και ζάχαρη καθώς επίσης και περιορισμένες ποσότητες προϊόντων ζωικής παραγωγής. Οι ερευνητές επίσης εξέτασαν τα αμιγώς  «υγιεινά» χορτοφαγικά μοντέλα διατροφής που είχαν οριστεί ως εκείνα που εστιάζουν στις πιο υγιεινές φυτικές τροφές (δηλαδή φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς και όσπρια).

Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι άνθρωποι που ήταν πιο προσηλωμένοι στην χορτοφαγική διατροφή και δη στην πιο «υγιεινή» εκδοχή της, είχαν κατά 23% μειωμένο κίνδυνο σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 συγκριτικά με εκείνους που ήταν λιγότερο πιστοί σε αυτόν τον τύπο διατροφής.

Ένας μηχανισμός που μπορεί να εξηγεί τη σχέση μεταξύ της χορτοφαγικής διατροφής και του μειωμένου κινδύνου για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι το ότι σχετίζεται με την βελτίωση στην ευαισθησία στην ινσουλίνη, με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, την αποτροπή της αύξησης του βάρους και την ελάττωση της συστηματικής φλεγμονής, όλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο  εκδήλωσης σακχαρώδη διαβήτη.

«Γενικά, αυτά τα δεδομένα υπογράμμιζαν τη σημασία της χορτοφαγικής διατροφής για την επίτευξη και διατήρηση καλής υγείας, και οι άνθρωποι θα έπρεπε να επιλέγουν φρέσκα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και άλλες υγιεινές φυτικές τροφές ως το θεμέλιο της διατροφής τους», καταλήγει ο Δρ. Qi Sun εκ των συγγραφέων της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Διατροφής.