Περίπου δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ήδη καταναλώνουν έντομα ως συμπλήρωμα στη διατροφή τους, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών. Η πρακτική αυτή -γνωστή ως εντομοφαγία- μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος της επισιτιστικής ασφάλειας για τον διαρκώς αυξανόμενο πληθυσμό του πλανήτη που αναμένεται να φτάσει τα 9,8 δισεκατομμύρια έως το 2050.

Εκτός από την καινοτομία στις γαστριμαργικές εμπνεύσεις των σεφ, όμως, τα έντομα μπορούν να προσφέρουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά στον άνθρωπο, καθώς το περιεχόμενό τους είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, λιπαρά και μέταλλα. Επίσης, είναι τρόφιμα που ωφελούν την καρδιά.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2021 στο Critical Reviews in Food Science Nutrition ανέφερε ότι τα βρώσιμα έντομα μπορεί να έχουν «πολλά και ανώτερα οφέλη για την υγεία» λόγω των υψηλών επιπέδων βιταμίνης Β12, σιδήρου, ψευδαργύρου, φυτικών ινών, σημαντικών αμινοξέων, ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων και αντιοξειδωτικών. Η Sujaya Rao, καθηγήτρια εντομολογίας στο Πανεπιστήμιο της Minnesota, μάλιστα, τόνισε ότι οι γρύλοι αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών λόγω των δυνατών μυών που έχουν στα πόδια, οι οποίοι τούς δίνουν τη δυνατότητα για τα εντυπωσιακά τους άλματα.

Επιπλέον, στην αγορά (κυρίως των ΗΠΑ) διατίθενται διάφορα προϊόντα τροφίμων που περιέχουν έντομα, όπως το αλεύρι και οι μπάρες πρωτεΐνης από γρύλους.

«Λόγω της μακροχρόνιας προκατάληψης, η κατανάλωση ζωυφίων δεν είναι συχνή στον δυτικό κόσμο. Αλλά η χρήση εντόμων ως συστατικά για ένα προϊόν αποτελεί μια πρακτική, όπως για παράδειγμα το αλεύρι γρύλου στα μπισκότα. Σε αυτή τη μορφή τους τα έντομα δεν δημιουργούν τόσο αρνητική εικόνα, γι’αυτό και πολλοί άνθρωποι είναι πρόθυμοι να τα δοκιμάσουν», αναφέρει η Δρ. Rao.

Η ίδια είναι συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε το 2020 στο Journal of Insect Science, στην οποία φοιτητές έλαβαν μέρος σε έρευνες γεύσης με brownies από αλεύρι γρύλου για να αξιολογηθεί η αντιμετώπιση του κόσμου όσον αφορά στα έντομα ως τρόφιμα.

Οι φοιτητές έδειξαν μια γευστική προτίμηση στα brownies με αλεύρι γρύλου από εκείνα με σταρένιο αλεύρι, αλλά δεν μπορούσαν να διαχωρίσουν με συνάφεια τα είδη των brownies, σύμφωνα με τη μελέτη. Επίσης, βαθμολόγησαν τα περιβαλλοντικά και διατροφικά οφέλη που σχετίζονται με διατροφικά προϊόντα που περιέχουν έντομα σε σχέση με τους γευστικούς παράγοντες και υπέδειξαν ότι μπορεί στο μέλλον να αγόραζαν προϊόντα με έντομα.

Διαβάστε επίσης

Το Νο1 γιατροσόφι για το κρυολόγημα και τη γρίπη

Κορωνοϊός: Πέντε «υπερόπλα» για δυνατό ανοσοποιητικό εν μέσω πανδημίας

Το αντικαρκινικό αρωματικό βότανο που προστατεύει το ήπαρ