Για πολλές δεκαετίες, οι γιατροί συνιστούσαν στους ασθενείς που υποφέρουν από διαταραχές στον καρδιακό ρυθμό να αποφεύγουν τον καφέ, προειδοποιώντας ότι μια δόση καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει έντονους καρδιακούς παλμούς.

Μια νέα, μεγάλη μελέτη, όμως, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Internal Medicine βρήκε ότι η πλειοψηφία μπορεί να απολαύσει το αγαπημένο της πρωινό ή απογευματινό ρόφημα χωρίς άγχος, καθώς η καφεΐνη δεν φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο αρρυθμίας για τους περισσότερους ανθρώπους.

«Δεν βρήκαμε κανένα στοιχείο για αυτή την ευρεία σύσταση που ορίζει ότι καλό θα είναι να αποφεύγουμε τον καφέ ή τα ροφήματα καφεΐνη. Υπάρχουν κάποια άτομα για τα οποία η καφεΐνη είναι επιβλαβής, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτά τα περιστατικά είναι πολύ σπάνια», αναφέρει ο Δρ. Gregory Marcus, αναπληρωτής διευθυντής ερευνητικής καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο της California.

Στην πραγματικότητα, τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι για κάθε επιπλέον κούπα καφέ που καταναλώνει ένα άτομο καθημερινά ο κίνδυνος αρρυθμίας μειώνεται κατά 3% μέσο όρο, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Η πλειοψηφία των ανθρώπων, ακόμα κι όσοι έχουν αρρυθμίες, θα πρέπει να μπορούν να απολαύσουν τον καφέ τους, ενώ μπορεί τελικά να υπάρχουν και ορισμένοι στους οποίους ο καφές και η καφεΐνη να βοηθούν στη μείωση του κινδύνου», επισημαίνει ο Δρ. Marcus.

Για να διαπιστώσουν αν όντων η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει ταχυπαλμίες ή άλλες διαταραχές του καρδιακού ρυθμού, οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα περισσότερων από 386.000 ανθρώπων που συμμετείχαν στη μακροχρόνια μελέτη υγείας της Βρετανίας.

Από τη μεγάλη αυτή ομάδα συμμετεχόντων, περίπου 17.000 άτομα ανέπτυξαν προβλήματα καρδιακού ρυθμού κατά τη διάρκειας μιας μέσης περιόδου παρακολούθησης 4,5 ετών. Όλοι οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για τον καφέ που κατανάλωναν όταν εγγράφηκαν στη μελέτη και οι ερευνητές συνέκριναν τις απαντήσεις τους με την πιθανότητα ανάπτυξης μη φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι δεν βρέθηκε καμία σύνδεση ανάμεσα στην καφεΐνη και τις διαταραχές του καρδιακού ρυθμού, ακόμα και όταν οι ερευνητές προσάρμοσαν τα δεδομένα σε γενετικούς παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα μεταβολίζουν την καφεΐνη.

«Δεν βρήκαμε κανένα στοιχείο σε επίπεδο πληθυσμού που να δείχνουν ότι όσοι καταναλώνουν περισσότερο καφέ ή ροφήματα με καφεΐνη εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο αρρυθμίας», καταλήγει ο Δρ. Marcus, με τους επιστήμονες να τονίζουν, πάντως, πως αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι η καφεΐνη προστατεύει από τις αρρυθμίες.

Διαβάστε επίσης

Καρδιακή ανεπάρκεια: Το αγαπημένο ρόφημα που μειώνει τον κίνδυνο – Δύο κούπες κάνουν τη διαφορά

Κολπική Μαρμαρυγή: O καφές κάνει ή δεν κάνει την καρδιά να «φτερουγίζει»;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την πιο συχνή μορφή καρδιακής αρρυθμίας