Αυξημένο ερευνητικό ενδιαφέρον υπήρξε πρόσφατα γύρω από τη χρήση του κρόκου ή αλλιως σαφράν,για τη θεραπεία μίας σειράς προβλημάτων ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη, η νόσος Αλτσχάιμερ και το άγχος. Παρότι ο μηχανισμός της ευεργετικής δράσης του σαφράν δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως, εκτιμάται ότι εμπλέκει την ντοπαμίνη, την νορεπινεφρίνη και πιθανώς τον GABA, κύριο ανασταλτικό νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου.

Τα ευρήματα μίας μελέτης ορόσημο που δημοσιεύθηκαν στο Journal of Child and Adolescent Psychopharmacology δείχνουν ότι πέρα από τα οφέλη του σαφράν στη διάθεση και την ψυχική υγεία, η ουσία έχει ευεργετικά αποτελέσματα και στη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ). Στη μελέτη, σε παιδιά και εφήβους που διαγνώστηκαν με ΔΕΠΥ χορηγήθηκαν είτε 30 mg σαφράν ημερησίως  είτε μεθυλφαινιδάτη (ήπιος διεγέρτης του κεντρικού νευρικού συστήματος που χορηγείται σε περιπτώσεις ΔΕΠΥ) . Τα άτομα και των δύο ομάδων έδειξαν παρόμοια και σημαντική βελτίωση στα συμπτώματα της ΔΕΠΥ και δεν υπήρχε διαφορά στις παρενέργειες καθώς αμφότερες οι θεραπείες ήταν ανεκτές.

Αυτή είναι η πρώτη τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη δοκιμή στο σαφράν για τη ΔΕΠΥ. Είναι απαραίτητο να διεξαχθούν περισσότερες μελέτες για να επικυρωθούν αυτά τα ευρήματα και να εξεταστούν στρατηγικές δοσολογιών.