Σαν τον πόλεμο και τη ραδιενέργεια αντιμετωπίζουν οι ασφαλιστικές τον κορωνοϊό! O ασφαλιστικός κλάδος προσπαθεί να προσαρμοστεί μετά την ανάδειξη του κορωνοϊού σε πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει αντιμετωπίσει ανάλογο φαινόμενο και δεν έχουν γίνει οι αντίστοιχες στατιστικές μετρήσεις.

Υπάρχει προβληματισμός λοιπόν για την καταβολή αποζημιώσεων μέσω των ασφαλιστηρίων συμβολαίων υγείας, των ασφαλίσεων ζωής, ασφαλιστηρίων συμβολαίων στους γενικούς κλάδους, συμβόλαια που καλύπτουν διακοπή εργασιών σε επιχειρήσεις, ακύρωσης εκδηλώσεων, αστικής ευθύνης έναντι τρίτων, ασφάλισης περιουσίας, ταξιδιωτικής ασφάλισης κ.λπ.

Σχετικά με την ασφάλιση υγείας , υπάρχουν συμβόλαια που :

-περιλαμβάνουν σαφώς στις εξαιρέσεις των καλύψεων τις ασθένειες που κηρύχθηκαν πανδημίες όπως είναι ο κορωνοιός

-δεν εξαιρούν με σαφήνεια τον ιό

– θα μπορούσαν να εντάξουν τον ιό στις εξαιρέσεις περί πολέμου και φυσικών καταστροφών. Συγκεκριμένα συμβόλαιο υγείας αναφέρει «εξαιρούνται της κάλυψης «επιδημίες που είναι συνέπεια πολέμου, σεισμού, πλημμύρας, έκρηξης ηφαιστείου ή άλλων φυσικών καταστροφών μεγάλης και μαζικής έκτασης»

Άλλο νοσοκομειακό πρόγραμμα αναφέρει ότι εξαιρούνται «ασφαλιστικά συμβάντα οφειλόμενα σε πανδημία, σε χημική μόλυνση, μόλυνση από πυρηνική ενέργεια, ραδιενέργεια κ.λπ.».

Ωστόσο ακόμα και αν δεν εξαιρείται με σαφήνεια ο ιός, ασφαλιστές υποστηρίζουν ότι το βάρος της περίθαλψης το αναλαμβάνει το δημόσιο σύστημα υγείας, στη βάση ενός γενικότερου κρατικού σχεδιασμού. Αυτό όμως είναι προσωρινό και μπορεί να αλλάξει.

Επίσης δεν εντοπίσαμε εξαιρέσεις στην καταβολή αποζημίωσης λόγω θανάτου, σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος αποβιώσει λόγω επιδημίας ή πανδημίας.

Εντονότερος είναι ο προβληματισμός για τις ασφαλιστικές καλύψεις επιχειρήσεων. Υπάρχουν συμβόλαια που εξαιρούν την πανδημία και άλλα όχι. Ωστόσο και αυτά που προβλέπουν αποζημίωση για την ακύρωση μια έκθεσης έχουν θέσει ένα όριο κάλυψης, μάλλον χαμηλό.

Ξεφυλλίστε λοιπόν το συμβόλαιό σας και διαβάστε προσεκτικά το κεφάλαιο «εξαιρέσεις».