Οι νεφροπαθείς αποτελούν μια ιδιαίτερα ευαίσθητη ομάδα συμπολιτών μας που χρειάζονται καθημερινά φροντίδα η οποία συνοδεύεται από αυξημένα έξοδα. Ας δούμε ποιες καλύψεις παρέχουν τα συμβόλαια υγείας συμπληρωματικά με τις δημόσιες παροχές και ποιες προϋποθέσεις θέτουν.

Οι συνήθεις ανάγκες των νεφροπαθών είναι να καλυφθούν από την εταιρία τα έξοδα για την αιμοκάθαρση και για τη μεταμόσχευση οργάνων.

Κάποιες εταιρίες συγκαταλέγουν την αιμοκάθαρση στις γενικές εξαιρέσεις των συμβολαίων υγείας, ενώ κάποιες άλλες παρέχουν την κάλυψη εφόσον η πάθηση εκδηλωθεί για πρώτη φορά ένα εύλογο διάστημα (πχ. ένα χρόνο) μετά την έναρξη ισχύος του συμβολαίου υγείας.

Δηλαδή, θέτουν ως προϋπόθεση ο ασφαλισμένος να ήταν αποδεδειγμένα υγιής κατά την αρχική αίτηση ασφάλισης. Σε περίπτωση που η νόσος προέλθει από συγγενή πάθηση ορισμένα συμβόλαια υγείας νέας γενιάς αποζημιώνουν με προϋποθέσεις ανάλογα την εταιρεία, αλλά χρειάζεται αναλυτική συζήτηση με έναν διαμεσολαβητή για να επιλέξετε ποιο συμβόλαιο σας καλύπτει καλύτερα.

Τι προβλέπεται για τη μεταμόσχευση νεφρού

Οι χειρουργικές επεμβάσεις που αφορούν την μεταμόσχευση νεφρού χαρακτηρίζονται ως Εξαιρετικά Βαρείες Επεμβάσεις ή και Ειδικές Επεμβάσεις λόγω της βαρύτητας και της επικινδυνότητας της υγείας του ασφαλισμένου και αποζημιώνουν εξαιρετικά υψηλές αμοιβές τους ιατρούς όλων των ειδικοτήτων νεφρολόγο, ουρολόγο, χειρούργο, αναισθησιολόγο κ.α. που παίρνουν μέρος στην διαδικασία, ανάλογα την περίπτωση ασθενούς.

Επιπλέον όλα τα συμβόλαια υγείας αποζημιώνουν και τις απαραίτητες δαπάνες νοσηλείας όπως έξοδα δωματίου και τροφής, εξετάσεις κατά την νοσηλεία, έξοδα πριν και μετά την νοσηλεία όπως ιατρικώς αναγκαίες εξετάσεις, επισκέψεις σε ιατρό, φάρμακα εντός νοσοκομείου, αποκλειστική νοσοκόμα, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Προσοχή: Σχεδόν σε όλα τα συμβόλαια καλύπτεται ο ασθενής που λαμβάνει το μόσχευμα και όχι ο δότης του μοσχεύματος ούτε η μεταφορά των μοσχευμάτων.

Επίσης να έχετε υπόψη σας ότι οι νεφροπαθείς δικαιούνται επίδομα σοβαρής ασθένειας το οποίο μπορεί να φθάνει τα 20.000 ευρώ ανάλογα με την εταιρία αν προβλέπεται η κάλυψη στο συμβόλαιο υγείας. Επιπλέον σε περίπτωση που έχει γίνει πρόβλεψη εντός των παροχών του συμβολαίου ο ασφαλισμένος μπορεί να λαμβάνει και άλλα επιδόματα όπως νοσηλείας, χειρουργικό επίδομα καθώς και μηναίο επίδομα σε μορφή σύνταξης αναπηρίας το οποίο συμπληρωματικά με τα χαμηλά επιδόματα που δίνει το κράτος μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή να ανταπεξέλθει στα αυξημένα έξοδα φροντίδας.