Αρκετοί άνθρωποι που αδυνατούν να χάσουν βάρος με υγιεινή διατροφή και άσκηση και απειλούνται από θανατηφόρες παθήσεις καταφεύγουν σε χειρουργικές επεμβάσεις μείωσης όγκου στομαχιού ή και τοποθέτησης ενδογαστρικού μπαλονιού. Συνήθως για τους παχύσαρκους ασθενείς με συνυπάρχουσες παθολογικές καταστάσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ, η υπέρταση, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η υπερλιπιδαιμία, η άπνοια ύπνου, συνιστάται χειρουργείο.

Ωστόσο επιβαρύνονται εξ ολοκλήρου από τη δαπάνη καθώς τα ασφαλιστήρια υγείας στο κεφάλαιο «τι δεν καλύπτεται» αποσαφηνίζουν ότι δεν καλύπτουν επεμβάσεις που έχουν σχέση με την παχυσαρκία και τις επιπλοκές της.

Για να ασφαλιστεί, ο ενδιαφερόμενος (είτε παχύσαρκος είτε με κανονικό βάρος), όπως είναι γνωστό, απαντάει σε ερωτηματολόγιο και υφίσταται τον απαραίτητο ιατρικό έλεγχο από το αρμόδιο τμήμα προκειμένου να γίνει δεκτή η αίτησή του.

Το βάρος και το ύψος ενός υποψήφιου προς ασφάλιση περιλαμβάνεται μέσα σε όλα τα ερωτηματολόγια των αιτήσεων ασφάλισης. Σε περίπτωση που ένας ενδιαφερόμενος έχει αρκετά παραπανίσια κιλά οφείλει σε συνεργασία με τον ασφαλιστή του να το δηλώσει στην αίτηση και να μην το αποκρύψει (λόγος γίνεται για τα αρκετά παραπανίσια κιλά και όχι για ελάχιστα κιλά παραπάνω από το σύνηθες βάρος). Κάθε αρμόδιο τμήμα αξιολόγησης του υποψήφιου προς ασφάλιση θα συνεκτιμήσει όλες τις πληροφορίες, θα ζητήσει περαιτέρω διευκρινήσεις, πληροφορίες και ιατρικές εξετάσεις και, αφού συνεκτιμήσει όλες τις πληροφορίες, είτε θα αρνηθεί είτε θα αποδεχθεί την ασφάλιση του ενδιαφερομένου με ειδικούς όρους και προϋποθέσεις. Για παράδειγμα, παχύσαρκος, διαβητικός με καρδιοπάθεια σίγουρα δεν ασφαλίζεται.

Αλλά και σ΄αυτή την κατηγορηματική εξαίρεση υπάρχουν εξαιρέσεις. Ειδικότερα, ορισμένα συμβόλαια υγείας, ενώ εξαιρούν όπως αναφέρεται παραπάνω την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και το αναγράφουν ρητά στους όρους, επισημαίνουν ότι σε περίπτωση που η νοσογόνος παχυσαρκία με συγκεκριμένο Δείκτη Μάζας Σώματος αποτελέσει κίνδυνο παθήσεων για κάποιο άλλο σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού αντιμετωπίζεται ευνοϊκότερα και αποζημιώνεται με ορισμένες προϋποθέσεις υπό την βάση της περαιτέρω ασφάλειας και της υγείας του ασφαλισμένου.