Οι επεμβάσεις για της Ρομποτικής Χειρουργικής έχουν πολλά πλεονεκτήματα, όπως ταχύτερη ανάρρωση και ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων μετεγχειρητικών επιπλοκών, με αποτέλεσμα να τις επιλέγουν περισσότεροι γιατροί για τη θεραπεία των ασθενών τους.

Οι ασφαλιστικές εταιρίες σε γενικές γραμμές δέχονται να αποζημιώνουν τον ασθενή που επιλέγει αυτήν την ακριβή μέθοδο καθ’ υπόδειξη του γιατρού του. Δεν ακολουθούν, όμως, όλες την ίδια πολιτική.

Οι εταιρίες που είναι ακόμα επιφυλακτικές, ισχυρίζονται ότι σε κάποιες περιπτώσεις η Ρομποτική Χειρουργική δεν είναι αναγκαία, καθώς η επέμβαση μπορεί να γίνει και με συμβατική μέθοδο. Αρνούνται, δηλαδή, προσπαθώντας να αποφύγουν την «πλασματική» ζήτηση ακριβών επεμβάσεων.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι στα περισσότερα συμβόλαια υγείας δεν συναντάται ρητά ο όρος «ρομποτική χειρουργική», ούτε στις παροχές ούτε στις εξαιρέσεις. Το αφήνουν λίγο θολό, λοιπόν, για να το αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση.

Έτσι, αν δεν γίνεται ειδική μνεία σχετικά με την ρομποτική χειρουργική ώστε να καθορίζεται το πλαίσιο και τα όρια αποζημίωσης, συνήθως οι δαπάνες της επέμβασης αποζημιώνονται σύμφωνα με τα όρια και το ύψος αποζημίωσης μιας απλής λαπαροσκοπικής επέμβασης σύμφωνα με τους όρους και τις παροχές του ασφαλιστηρίου.

Στα συμβεβλημένα θεραπευτήρια τα όρια αποζημίωσης των ιατρών για λαπαροσκοπικές επεμβάσεις διαμορφώνονται από τις συμφωνίες που τηρούνται μεταξύ εταιρειών και θεραπευτηρίων, και για τα μη συμβεβλημένα νοσοκομεία, τα όρια αποζημίωσης καθορίζονται στον Πίνακα Αμοιβών Ιατρών που περιλαμβάνεται εντός κάθε συμβολαίου υγείας και σύμφωνα με την βαρύτητα της εκάστου ιατρικής περίπτωσης που αναγράφεται ρητά.

Σύμφωνα με έμπειρους ασφαλιστές, το μυστικό είναι να νοσηλευτείτε σε συμβεβλημένο με την ασφαλιστική εταιρία νοσοκομείο.

Δηλαδή, μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον ο ασφαλιστικός κλάδος είναι πιο εύκολο να περιορίσει την «πλασματική» ζήτηση ακριβών επεμβάσεων και να συγκρατήσει το κόστος, το οποίο αυξάνεται από τις αμοιβές των ιατρών και τα τιμολόγια των νοσοκομείων.

Επίσης αν ο θεράπων ιατρός συστήνει ρομποτική χειρουργική με σκοπό την επίτευξη των μέγιστων προσδοκώμενων ιατρικών και χειρουργικών αποτελεσμάτων, ο ασφαλισμένος οφείλει να ενημερώσει εγκαίρως τον διαμεσολαβητή και την εταιρεία του, ώστε να ξέρει με σιγουριά τι δικαιούται και με ποια διαδικασία θα λάβει την αποζημίωση.

Η ρομποτική χειρουργική βρίσκει πεδίο εφαρμογής σε πολλές ειδικότητες, όπως γενική χειρουργική, καρδιοχειρουργική, θωρακοχειρουργική, αγγειοχειρουργική, παιδιατρική χειρουργική, ουρολογία, γυναικολογική χειρουργική κ.α. Οι πιο συνηθισμένες λαπαροσκοπικές ρομποτικές επεμβάσεις είναι η χολοκυστεκτομή, γαστρεκτομή, παγκρεατομή, κολεκτομή, σκοληκοειδεκτομή, θυρεοειδεκτομή, αιμορροιδοπηξία, γυναικολογικές επεμβάσεις, διαφραγματοκήλη κ.α.