H Κύστη Κόκκυγα είναι μια δυσάρεστη εμπειρία τόσο κατά τη διάρκεια της έξαρσης των συμπτωμάτων όσο και κατά την επέμβαση και την ανάρρωση. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια η επέμβαση μπορεί να γίνει και με λέιζερ περιορίζοντας τις ημέρες ανάρρωσης. Η επέμβαση για την αφαίρεση της κύστης καλύπτεται στο σύνολο σχεδόν των συμβολαίων υγείας των ασφαλιστικών εταιρειών και η αποζημίωση δίδεται με την προϋπόθεση ότι ο ασφαλισμένος είχε καθαρό ιατρικό ιστορικό της πάθησης και η νόσος εκδηλώθηκε για πρώτη φορά έπειτα από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ισχύος του ασφαλιστηρίου.

Πιο συγκεκριμένα το χρονικό διάστημα που απαιτείται να ισχύει ένα συμβόλαιο υγείας για να αποζημιωθεί μια επέμβαση Κύστης Κόκκυγα ποικίλει ανάλογα την εταιρεία και το συμβόλαιο. Σε άλλες εταιρίες η αναμονή ανέρχεται σε 6 μήνες και σε άλλες σε 12 μήνες.

Υπάρχουν όμως και ορισμένες γνωστές εταιρίες οι οποίες δεν κατονομάζουν συγκεκριμένα τον όρο Κύστη Κόκκυγα στις παθήσεις που αποζημιώνονται με χρονική αναμονή. Επομένως σ΄αυτήν την περίπτωση η επέμβαση αποζημιώνεται μετά από 30 ημέρες ισχύος του ασφαλιστηρίου, με την αυστηρή προϋπόθεση πως δεν προϋπήρχε της έναρξης του συμβολαίου.

Η χειρουργική επέμβαση της Κύστης Κόκκυγα γίνεται συνήθως με τοπική αναισθησία σε εξωτερικό ιατρείο. Δηλαδή ασφαλιστικά καλύπτεται όπως όλα τα περιστατικά που απαιτούν νοσηλεία μιας ημέρας (One day clinic). Στα περισσότερα συμβόλαια υγείας για την ημερήσια νοσηλεία αφαιρείται έως το 50% του εκπιπτόμενου ποσού. Δηλαδή αν το εκπιπτόμενο ποσό ενός προγράμματος υγείας είναι 700 ευρώ και το κόστος της επέμβασης 500 ευρώ, τότε ο ασφαλισμένος θα πληρώσει από την τσέπη του το 50%, 350 ευρώ ενώ τα υπόλοιπα 150 θα καταβληθούν από την ασφαλιστική εταιρία.

Ευτυχώς όπως ήδη αναφέραμε η σύγχρονη μη επεμβατική ενδοσκοπική θεραπεία με Laser τείνει να αντικαταστήσει όλες τις άλλες χειρουργικές επεμβάσεις επιτρέποντας την ταχύτατη επούλωση του τραύματος και την επάνοδο του ασφαλισμένου στην καθημερινή ζωή και εργασία.