Η πιο συνηθισμένη κάκωση των γονάτων είναι η ρήξη μηνίσκου. Πιο συχνά εμφανίζεται σε άτομα νεαρής ηλικίας ιδιαίτερα μετά από αθλητικές δραστηριότητες αλλά και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας λόγω εκφύλισης και απώλειας της ελαστικότητας του μηνίσκου. Η πάθηση αντιμετωπίζεται χειρουργικά με τη μέθοδο της αρθροσκόπησης, είτε με μηνισκεκτομή είτε με συρραφή και διάσωση του μηνίσκου.

Επιπλέον οι γυναίκες συχνά πάσχουν και από το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα που σχετίζεται με αρθρίτιδα, εγκυμοσύνη, κατάγματα του καρπού, διαβήτη και θυρεοειδή αδένα.

Όλες αυτές οι παθήσεις, ακόμα και αν κατονομάζονται ρητά σε ένα συμβόλαιο υγείας, περιλαμβάνονται στην γενικότερη ομάδα παθήσεων «μυοσκελετικού, οστών και αρθρώσεων» και αποζημιώνονται σύμφωνα με τους όρους και τις παροχές του εκάστου ασφαλιστηρίου.

Ωστόσο η υγεία των γονάτων και ευρύτερα του μυοσκελετικού συστήματος θα πρέπει να δηλώνεται στις αιτήσεις αρχικής ασφάλισης υγείας όλων των εταιρειών, των οποίων σχετική ερώτηση περιλαμβάνεται εντός. Για να ασφαλιστεί ο εκάστοτε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να απαντά ειλικρινά, καθώς τυχόν μυοσκελετικά προβλήματα, κακώσεις, προηγούμενα ατυχήματα ή παθήσεις γονάτων πιθανόν να σχετίζονται με μια μελλοντική ρήξη μηνίσκου. Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος αθλείται ή για οποιονδήποτε λόγο ασκεί πίεση στο μυοσκελετικό σύστημα θα πρέπει να το δηλώσει εξ αρχής για να μην υπάρξουν αργότερα προβλήματα στην καταβολή της αποζημίωσης.

Προϋπόθεση αποζημίωσης είναι απαρέγκλιτα ο ασφαλισμένος να ήταν υγιής κατά την σύναψη του ασφαλιστηρίου ή αποδεδειγμένα να μην γνώριζε τυχόν βλάβες στο μυοσκελετικό σύστημα.

Η θεραπεία των παθήσεων του μυοσκελετικού συστήματος και οι επεμβάσεις που απαιτούνται αποζημιώνονται με «αναμονές». Ειδικότερα η χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης μηνίσκου αποζημιώνεται από όλα τα συμβόλαια υγείας όλων των εταιρειών έπειτα από ένα χρονικό διάστημα ισχύος του ασφαλιστηρίου όπως π.χ. 3, 6 ,9, 12 μήνες ανάλογα το συμβόλαιο και την εταιρεία.

Οι διάφορες μέθοδοι αντιμετώπισης παθήσεων μηνίσκου αναφέρονται εκτενώς στον Πίνακα Κατάταξης Βαρύτητας Χειρουργικών Επεμβάσεων των συμβολαίων υγείας όλων των εταιρειών συνήθως στην κατηγορία Μεγάλες Επεμβάσεις και αποζημιώνονται σύμφωνα με τα όρια και τις παροχές του εκάστου συμβολαίου και εταιρείας.