Το ρινικό διάφραγμα και η σχετική επέμβαση για την διόρθωσή του είναι ένα κλασσικό παράδειγμα που χρησιμοποιούν οι ασφαλιστές για να εξηγήσουν τις αναμονές των ασφαλιστηρίων συμβολαίων.

«Δε μπορεί -σημειώνουν- να υπογράφεις σήμερα το συμβόλαιο και αύριο να θέλεις να σου καλύψει η εταιρία επέμβαση για ρινικό διάφραγμα. Θα σκεφτούμε ότι περίμενες να ασφαλιστείς για να σου καλύψουμε μια επέμβαση για πάθηση που προϋπάρχει και σε ταλαιπωρεί χρόνια»

Επισημαίνουμε όμως ότι αν διαπιστωθεί ότι ο ασφαλισμένος είχε τα σχετικά συμπτώματα και ήξερε για την πάθησή του πριν από την υπογραφή του συμβολαίου, η εταιρία δεν καλύπτει την επέμβαση καθώς θεωρεί την πάθηση προϋπάρχουσα.

Τι διορθώνει όμως η επέμβαση στο ρινικό διάφραγμα; Εάν το ρινικό διάφραγμα είναι στραβό, παραμορφωμένο ή παρουσιάζει κάποια απόκλιση από τη συμμετρία, τότε δεν είναι πλέον φυσιολογικό και το άτομο πάσχει από σκολίωση ρινικού διαφράγματος. Τα συμπτώματα της πάθησης είναι άσχημος ύπνος, ροχαλητό, πονοκέφαλος, ρινορραγίες, λαχάνιασμα, εύκολη και αδικαιολόγητη κόπωση, διαταραχή της όσφρησης, δυσφορία στην καθημερινότητα από συνεχώς ξηρή, μπουκωμένη ή και τελείως βουλωμένη μύτη, ρινίτιδα, ιγμορίτιδα, φαρυγγίτιδα, λαρυγγίτιδα, ωτίτιδα. Το ρινικό διάφραγμα διορθώνεται μόνο με χειρουργική επέμβαση.

Η επέμβαση για την Σκολίωση Ρινικού Διαφράγματος κατονομάζεται σχεδόν σε όλα τα συμβόλαια υγείας των εταιριών στο κεφάλαιο με τις παθήσεις που αποζημιώνονται με μια χρονική αναμονή π.χ. 3, 6, 9, 12, 24 μήνες από την αρχική έναρξη του συμβολαίου.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο χρόνος αναμονής που θέτει η εταιρία Ατλαντική Ένωση για να καλύψει την επέμβαση είναι 9 μήνες ενώ για την Eurolife και την ΝΝ είναι 12 μήνες.

Η αποζημίωση αφορά όλες τις δαπάνες που θα προκύψουν από μια Νοσηλεία για χειρουργική επέμβαση Σκολίωσης Ρινικού Διαφράγματος εντός νοσοκομείου της επιλογής του ασφαλισμένου και δαπάνες πριν και μετά το χειρουργείο που αφορούν την εν λόγω πάθηση και πάντοτε σύμφωνα με τα όρια κάλυψης και τις παροχές του εκάστου συμβολαίου υγείας.

Η εν λόγω χειρουργική επέμβαση αναφέρεται ρητά στον Πίνακα Κατάταξης Βαρύτητας Χειρουργικών Ωτορινολαρυγγολογικών Επεμβάσεων των συμβολαίων υγείας όλων των εταιρειών στην κατηγορία Μεσαίες ή Μεγάλες Επεμβάσεις και αποζημιώνεται σύμφωνα με τα όρια και τις παροχές του εκάστου συμβολαίου και εταιρείας.

Προϋπόθεση για την καταβολή της αποζημίωσης είναι ο ασφαλισμένος να ήταν υγιής κατά την σύναψη του ασφαλιστηρίου ή αποδεδειγμένα να μην γνώριζε τυχόν βλάβες στο ρινικό διάφραγμα.