Με αφορμή το τραγικό συμβάν με το ταχύπλοο στο Πόρτο Χέλι, υπενθυμίζουμε στους «καπετάνιους» την αναγκαιότητα της ασφάλισης σκαφών κυρίως για την κάλυψη αστικής ευθύνης προς τρίτους αλλά και για όλες τις υπόλοιπες μικρότερης σημασίας καλύψεις.

Η απώλεια ανθρώπινης ζωής αποτελεί βεβαίως την τραγικότερη συνέπεια ενός απρόσμενου συμβάντος. Όμως και μια πρόσκρουση, η εκδήλωση πυρκαγιάς ακόμα και η κλοπή μπορεί να σας αναστατώσουν λιγότερο αν το σκάφος είναι ασφαλισμένο.

Η ασφάλιση σκαφών ταχυπλόων και ιστιοπλοϊκών είναι ένας νέος δυναμικός κλάδος της αγοράς που αναπτύσσεται με ταχύτητα. Τα ασφαλιστήρια που διαθέτουν οι εταιρίες προβλέπουν καλύψεις αστικής ευθύνης προς τρίτους αλλά και καλύψεις όλων των κινδύνων ακόμα και ρύπανση της θάλασσας. Το συμβάν στο Σαρωνικό το 2017 ενέτεινε την ευαισθησία ως προς αυτές τις καλύψεις.

Ας δούμε τι προφέρουν τρεις ασφαλιστικές εταιρίες:

Η Εθνική Ασφαλιστική διαθέτει προγράμματα σχεδιασμένα σύμφωνα με τις διεθνείς ρήτρες του Ινστιτούτου Ασφαλιστών του Λονδίνου (Institute Yacht Clauses 1/11/85 cl. 328) και προσφέρει τις εξής καλύψεις:

– Ολική απώλεια λόγω κακοκαιρίας, κλοπής ή πυρκαγιάς (μέσα και έξω από την θάλασσα)
– Μερική ζημιά από πυρκαϊά ή από κλοπή κατόπιν διαρρήξεως
– Ίδιες ζημιές από σύγκρουση ή προσάραξη
– Τεκμαρτή ολική απώλεια (όταν το ολικό κόστος επισκευής ξεπερνά την ασφαλιζόμενη αξία)
– Ρυμούλκηση
– Ναυαγιαιρεσία
– Κάλυψη αστικής Ευθύνης του ιδιοκτήτη του σκάφους για ζημιά ή ατύχημα που μπορεί να προκληθεί σε τρίτους ή σε επιβαίνοντες, καθώς και από πρόκληση θαλάσσιας ρύπανσης.

Ειδικότερα παρέχει κάλυψη Αστικής Ευθύνης προς Τρίτους για σωματικές βλάβες ή θάνατο, για υλικές ζημιές, καθώς και για πρόκληση θαλάσσιας ρύπανσης σε ετήσια ή εξάμηνη βάση.

Η εταιρία Ασφάλειες ΜΙΝΕΤΤΑ με τα δύο προγράμματα NAV 1 και NAV 2 παρέχει κάλυψη Αστικής Ευθύνης σύμφωνα με την ισχύουσα Ελληνική Νομοθεσία.

Βασικές Καλύψεις:

– Αστική ευθύνη για θάνατο και ατύχημα τρίτων (επιβαινόντων ή μη).
– Αστική ευθύνη για υλικές ζημιές τρίτων (επιβαινόντων ή μη).
– Αστική ευθύνη για πρόκληση θαλάσσιας ρύπανσης από ατύχημα.

Προαιρετικές Καλύψεις
– Κάλυψη Αστικής ευθύνης από και προς σκιέρ.
– Ολική κλοπή σκάφους κατόπιν διαρρήξεως.
– Κάλυψη ολικής κλοπής τρέιλερ μαζί με το σκάφος.

Η εταιρία ΔΥΝΑΜΙΣ Ασφαλιστική, δραστηριοποιείται δυναμικά στον κλάδο ασφάλειας σκάφους αναψυχής, με δύο προγράμματα, το Dynamis Sail και το Dynamis Sail Full, που καλύπτουν όλο το φάσμα των κινδύνων που μπορεί να προκύψουν εν πλω ή όταν το σκάφος σας είναι αγκυροβολημένο.

Καλύψεις
– Αστική Ευθύνη από σκιέρ.
– Νομική Προστασία.
– Θαλάσσιους κινδύνους.
– Πυρκαγιά ασφαλιζόμενου σκάφους.
– Πειρατεία.
– Εκβολή (απόρριψη αντικειμένων στη θάλασσα).
– Πρόσκρουση στις λιμενικές εγκαταστάσεις ή σε εξοπλισμό τους.
– Προσάραξη.
– Σεισμό, έκρηξη ή κεραυνό.
– Ηφαιστειακή έκρηξη.
– Κλοπή του σκάφους.
– Κλοπή του εξοπλισμού αυτού (καλύπτεται βάσει αποδεδειγμένης διάρρηξης, δηλαδή βίαιη παραβίαση του σκάφους).
– Κακόβουλες πράξεις.
– Ζημίες κατά τη θαλασσοπορεία.

Συμπληρωματικές καλύψεις ιδίων ζημιών
– Ζημίες κατά την οδική μεταφορά του οχήματος με trailer (Παρέχεται χωρίς επασφάλιστρο).
– Ζημίες σε άξονα, πόδι, προπέλα (Παρέχεται κατά περίπτωση και με επασφάλιστρο 9% επί των καθαρών ασφαλίστρων των ιδίων ζημιών του σκάφους. Σε περίπτωση ζημίας θα ισχύει απαλλαγή το 10% επί της ζημίας με ελάχιστο ποσό το ποσό της απαλλαγής του σκάφους).
– Μηχανικές Βλάβες (Παρέχεται με ετήσιο μικτό επασφάλιστρο 0,25% επί της συνολικής ασφαλιζόμενης αξίας του σκάφους και της μηχανής).
– Κάλυψη Πολέμου, απεργιών και πολιτικών πράξεων (Παρέχεται χωρίς επασφάλιστρο).
– Κάλυψη προσωπικών ειδών (Παρέχεται χωρίς επασφάλιστρο. Η συνολική αξία των προσωπικών ειδών δεν μπορεί να ξεπερνά το 2,5% της συνολικής αξίας του σκάφους).