Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, η πλειονότητα του ελληνικού πληθυσμού ετοιμάζεται για τις καλοκαιρινές διακοπές της. Η άδεια έχει ρυθμιστεί, η διαμονή έχει κανονιστεί, τα ρούχα έχουν μπει στις βαλίτσες και η ώρα για τις τελευταίες προετοιμασίες πλησιάζει. Μία από αυτές είναι το φαρμακείο που θα πάρετε μαζί σας, το «κουτί» δηλαδή πρώτων βοηθειών που θα περιέχει τα απαραίτητα που θα χρησιμεύσουν σε μία ώρα ανάγκης. Εκεί θα μπει και η φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να παίρνει κάποιος συστηματικά, αλλά και μια σειρά ιατρικά σκευάσματα για τα ελαφρά ή τα σοβαρά περιστατικά που πιθανόν θα επιχειρήσουν να σας χαλάσουν την καλύτερη περίοδο του χρόνου και τη διάθεσή σας.

Πάρτε οπωσδήποτε…
Μέσα λοιπόν σε αυτό το νεσεσέρ πρέπει να βάλετε προϊόντα για μικροτραυματισμούς, εκδορές και χτυπήματα (αντισηπτικό, επιδεσμικά, αιμοστατικά, οξυζενέ, ιώδιο), προϊόντα φροντίδας για εγκαύματα -πέρα από τα αντηλιακά-, εντομοαπωθητικά σώματος και σκευάσματα για τσιμπήματα εντόμων και θαλάσσιων οργανισμών (τσούχτρες), μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για πονοκεφάλους, μυϊκούς πόνους και πόνους περιόδου (παυσίπονα), κολλύριο για τα μάτια (για αντιμετώπιση πιθανής επιπεφυκίτιδας) και φυσικά χάπια για τη ναυτία, ειδικά αν πρόκειται να ταξιδέψετε με πλοίο ή σας ζαλίζουν οι στροφές στο δρόμο. Από εκεί και πέρα θα προσθέσετε στο τσαντάκι των διακοπών και τα συνταγογραφούμενα φάρμακα κάθε μέλους της οικογένειας, ενώ αν υπάρχουν παιδιά ή μωρά στην οικογένεια θα πρέπει να πάρετε μαζί σας παιδικό αντιπυρετικό σιρόπι (για παν ενδεχόμενο), ωτικές σταγόνες για ωτίτιδα, κάποιο σιρόπι σε περίπτωση που το παιδί κρυολογήσει και ηλεκτρολύτες για την απευκταία γαστρεντερίτιδα. Πολύ χρήσιμο μπορεί να αποδειχθεί επίσης ένα προϊόν για τις καούρες και τις στομαχικές διαταραχές, χάπια για τη διάρροια, αλλά και καραμέλες για το λαιμό. Πάρτε επίσης μαζί σας θερμόμετρο και μια παγοκύστη που θα σας φανεί πολύ χρήσιμη αν κάποιος, ω μη γένοιτο, στραμπουλήξει το πόδι του. Θυμηθείτε επίσης να έχετε μαζί το ΑΜΚΑ σας, όπως επίσης και των παιδιών σας και τα βιβλιάρια υγείας του. Τέλος, επειδή υπάρχει και ο κίνδυνος του αλεργικού σοκ, το να έχετε μαζί σας χάπια κορτιζόνης, μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο. Μπορεί όλα αυτά να ακούγονται πολλά, ωστόσο μπορούν να χωρέσουν μέσα σε ένα μικρό νεσεσέρ, οπότε μην χρονοτριβείτε: ετοιμάστε το!

Προσέξτε επισταμένα…
Οι διακοπές είναι ακόμα πιο κοντά. Ίσως είναι η καλύτερη στιγμή για να αναλογιστείτε ποια είναι τα πιο συνηθισμένα απρόοπτα που συμβαίνουν στις διακοπές και να καταστρώσετε ένα μικρό σχέδιο αποφυγής τους.
Καταρχήν τα τσιμπήματα, που θα αποφύγετε αν αλείφεστε κάθε σούρουπο με ένα καλό εντομοαπωθητικό, και αν προσέχετε γενικά τις κινήσεις σας: το που πατάτε, που κάθεστε και τι ακουμπάτε θέλει προσοχή όταν βρίσκεστε στη φύση.
Κατόπιν έρχονται οι μυϊκές ή οστικές βλάβες, όχι σπάνιες για αναρριχητές του βουνού και άτομα που κάνουν επικίνδυνα σπορ. Συμμορφωθείτε με τις οδηγίες των εκπαιδευτών και μην κάνετε κάτι αν δεν είστε σίγουροι ότι μπορείτε. Ριψοκινδυνεύστε με μέτρο, για να μπορείτε να απολαμβάνετε την περιπέτεια.
Μετά οι μικροτραυματισμοί, κάτι που αφορά περισσότερο τα παιδιά, που τρέχουν και σκοντάφτουν. Προφυλάξτε τα και νουθετήστε τα, αν δεν θέλετε να τρέχετε σε νοσοκομεία καλοκαιριάτικα.
Ακολούθως, στομαχικά και εντερικά προβλήματα, τόσο λόγω υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ και φαγητού όσο και λόγω μη καλά ψημένων κρεάτων ή μολύνσεων από τις μύγες. Πάρτε τα μέτρα για όλα αυτά και μην καταδεχτείτε να πάρετε πρωινό μαζί με τις μύγες.
Τέλος, κρυολογήματα και ψύξεις που οφείλονται στην αλλαγή περιβάλλοντος και στον κλιματισμό, από την πολλή ζέστη της παραλίας στο πολύ κρύο του ξενοδοχείου για παράδειγμα. Μη χρησιμοποιείτε το air condition χωρίς λόγο και όταν το κάνετε, μην το παρακάνετε ούτε με την ένταση ούτε με τη θερμοκρασία. Είναι καλύτερα να ζεσταίνεστε ελαφρώς, παρά να κρυώνετε και να χτυπάει ο παγωμένος αέρας στο σώμα και στο κεφάλι  σας.

Τηλεφωνήστε αμέσως…
Από εκεί και πέρα χρήσιμα είναι όλα αυτά και απαραίτητα, όμως κάποιες φορές χρειάζεστε μια πραγματικά καλή ιατρική συμβουλή ή έναν γιατρό, ή ακόμα και νοσηλεία σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο που έχετε επιλέξει. Και εκείνη τη στιγμή μπορεί να βρίσκεστε πολύ μακριά από το σπίτι σας, σε ένα νησί της άγονης γραμμής ή σε μια μακρινή χώρα στην Ασία ή την Αφρική. Σε τέτοιες περιπτώσεις, το να έχετε ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα που να παρέχει την κάλυψη της άμεσης ιατρικής βοήθειας είναι πιο σημαντικό από το φαρμακείο των διακοπών.
Οι ασφαλισμένοι της INTERAMERICAN απολαμβάνουν την Άμεση Ιατρική Βοήθεια, με μία κλήση στη Γραμμή Υγείας 1010, η οποία είναι στη διάθεσή τους 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο και σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης (σε 165 χώρες παγκοσμίως). Εξειδικευμένοι γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, προσφέρουν πολύτιμες συμβουλές και οδηγίες, ή συντονίζουν την υγειονομική μεταφορά στο νοσοκομείο της επιλογής του ασφαλισμένου, εφόσον αυτή είναι απαραίτητη.
Έτσι για παράδειγμα είτε βρίσκεστε στη Σύρο και αναζητάτε παιδίατρο Κυριακάτικα, είτε στην Καβάλα ξημερώματα και αναζητάτε το εφημερεύον φαρμακείο, είτε είστε κάπου στην Αφρική και χρειάζεστε επειγόντως νοσηλεία, η κλήση στο νούμερο αυτό θα αποδειχθεί το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα για τη φροντίδα σας. Για την εξυπηρέτησή σας, ο στόλος της INTERAMERICAN, ο οποίος περιλαμβάνει ασθενοφόρα, ελικόπτερα και αεροπλάνα αναλαμβάνει την ασφαλή και υπεύθυνη υγειονομική μεταφορά εφόσον χρειάζεται.
Σημειωτέον, στα προγράμματα νοσηλείας «bewell»  της INTERAMERICAN, η κάλυψη του ατυχήματος δεν έχει αναμονή. Κάθε ασφαλισμένος, δηλαδή, είναι καλυμμένος από τη στιγμή κιόλας που αγοράζει το πρόγραμμα, από το πρώτο λεπτό, της πρώτης ώρας, της πρώτης μέρας.

Επικοινωνήσετε με έναν ασφαλιστικό σύμβουλο της INTERAMERICAN εδώ και ξενοιάστε.
Ό,τι και αν συμβεί στις διακοπές σας, η INTERAMERICAN θα είναι δίπλα σας!