Ο ασφαλιστής, υποβάλλοντας ερωτήσεις στον ασφαλισμένο θα προσπαθήσει να σκιαγραφήσει το προφίλ του για να αντιληφθεί τις ανάγκες και τις προτεραιότητές του. Αφού συμφωνήσουν στις προτεραιότητες και καθορίσουν το κόστος που μπορεί να επωμιστεί ο ασφαλισμένος σε συνάρτηση με τις καλύψεις θα επιλέξουν  την καλύτερη δυνατή ασφάλιση υγείας.

Από ποιες παραμέτρους όμως  εξαρτάται το κόστος της ασφάλισης;

1. Την ηλικία του ασφαλισμένου. Όσο νεώτερος είναι τόσο φθηνότερα στοιχίζει η ασφάλιση.

2. Την θέση νοσηλείας που θα επιλέξει (μονόκλινο, δίκλινο, τρίκλινο).

3. Το ύψος της λεγόμενης απαλλαγής,  δηλαδή τη  δική του συμμετοχή ή όχι, στο κόστος της νοσηλείας με ένα προκαθορισμένο ποσό (π.χ. 500 ευρώ στην νοσηλεία) ή την δική του συμμετοχή ή όχι, με ένα ποσοστό προκαθορισμένο στο κόστος της νοσηλείας (π.χ. 10% του κόστους να το πληρώνει ο ασφαλισμένος). Όσο υψηλότερο είναι το ύψος της απαλλαγής τόσο μειώνεται το ετήσιο ασφάλιστρο. Έτσι, για παράδειγμα αν ο ασφαλισμένος συμφωνήσει η απαλλαγή να ανέλθει σε 1.500 ευρώ, τότε το ετήσιο ασφάλιστρό του θα μειωθεί στα 800 ευρώ.

4. Το ποσό που καλύπτει η ασφαλιστική εταιρεία ως αμοιβή του ιατρού για την οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση. Οι εταιρείες προκαθορίζουν το πλαφόν της αμοιβής που μπορεί να πληρωθεί ο χειρούργος ανάλογα φυσικά με την βαρύτητα της επέμβασης.

5. Τις δυνατότητες επιλογής νοσοκομείου από τον ασθενή, ή τον περιορισμό σε μόνο έναν ή δύο συμβεβλημένα. Αν περιοριστεί στα συμβεβλημένα μειώνεται και το ασφάλιστρο.

6. Την κάλυψη της «Εντατικής» στο 100% του κόστους και όχι στην κάλυψη με ποσό.

7. Το κεφάλαιο κάλυψης και το ποσοστό κάλυψης σε περίπτωση νοσηλείας στο εξωτερικό.