Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 25%, στο 15% από 20% σταδιακά σε 4 χρόνια προβλέπει το πρόγραμμα της ΝΔ για το συνταξιοδοτικό, το οποίο δίνει έμφαση στην συμπληρωματική ασφάλιση μέσω των επαγγελματικών ταμείων και της ιδιωτικής ασφάλισης.

Όπως τόνισε ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ, Νότης Μηταράκης, μιλώντας σε συνέδριο για την ασφάλιση (12th insurance conference) αν εκλεγεί κυβέρνηση η ΝΔ θα προωθήσει ένα ισορροπημένο σύστημα τριών πυλώνων. Ο πρώτος πυλώνας θα έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα, ενώ ο δεύτερος κεφαλαιοποιητικό. Ο ασφαλισμένος θα έχει το δικαίωμα να επιλέγει τον πάροχο στον οποίο θα διατηρεί τον ατομικό του λογαριασμό. Ο πάροχος θα μπορεί να είναι το κράτος, ένα επαγγελματικό ταμείο ή μια ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία, η οποία θα αναλάβει και τη διαχείριση του επενδυτικού κεφαλαίου. Παράλληλα ο ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέγει και την ηλικία συνταξιοδότησής του όσον αφορά τον δεύτερο πυλώνα.

Ο κ. Μηταράκης διευκρίνισε ότι το κεφαλαιοποιητικό σύστημα θα εφαρμοστεί για τους νέους ασφαλισμένους ώστε το κόστος μετάβασης να είναι διαχειρίσιμο.

Με τη μείωση των υποχρεωτικών ασφαλιστικών εισφορών θα δημιουργηθεί διαθέσιμο εισόδημα, ώστε οι ασφαλισμένοι να συμπληρώσουν τη σύνταξή τους μέσω της ιδιωτικής με ασφάλισης, με φορολογικά κίνητρα ( τρίτος πυλώνας).

«Η αύξηση του ποσοστού απασχόλησης και του ΑΕΠ θα μας επιτρέψουν να μειώσουμε τις εισφορές αλλά και να αυξήσουμε τις συντάξεις στο μέλλον. Είναι κρίσιμη τετραετία. Είναι σημαντικό να εφαρμόσουμε τις αλλαγές που σχεδιάσαμε» σημείωσε ο κ. Μηταράκης.

Την υιοθέτηση κινήτρων για την ενίσχυση του τρίτου πυλώνα ζήτησε ο κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος και πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της Eurolife ERB.

«Δεν είναι τυχαίο που οι ασφαλίσεις υγείας αντιστάθηκαν στη διάρκεια της ύφεσης. Πρέπει να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες των πολιτών μέσω συμπληρωματικών οικονομικότερων προγραμμάτων υγείας, τα οποία θα προβλέπουν για παράδειγμα τη νοσηλεία του ασφαλισμένου σε ειδική πτέρυγα του δημοσίου νοσοκομείου», επεσήμανε ο κ. Σαρρηγεωργίου.

Ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ αποκάλυψε επίσης ότι οι ελληνικές εταιρίες έχουν αντασφαλιστεί στο εξωτερικό για 9 δις ευρώ έναντι μεγάλου σεισμού.

Παίρνοντας το λόγο ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας, επεσήμανε ότι η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού θα τεθεί και πάλι σε κίνδυνο αν δεν εφαρμοστούν στο ακέραιο οι μεταρρυθμίσεις ή δοθούν τα αναδρομικά από τις αντισυνταγματικές περικοπές των συντάξεων.

Ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε την ικανοποίηση του για το επίπεδο φερεγγυότητας των ασφαλιστικών εταιριών που δεν είναι πλέον εκτεθειμένες σε δυσανάλογους κινδύνους και συμβόλαια με απεριόριστες καλύψεις.

«Η ασφαλιστική αγορά ανακάμπτει. Η παραγωγή ασφαλίστρων αυξήθηκε το 2017 κατά 2.43% έναντι του 2016 και το 2018 κατά 1.83%. Οι επιχειρήσεις θα αναλάβουν νέο ρόλο με τη διαχείριση των πανευρωπαϊκών συνταξιοδοτικών προϊόντων, ενώ θα μπορούσαν να αναλάβουν και τη διαχείριση κεφαλαίων των επαγγελματικών ταμείων. Με την θέσπιση φορολογικών κινήτρων για συμπληρωματική ασφάλιση, μπορεί το κράτος να έχει στέρηση εσόδων αλλά θα είναι πρόσκαιρη μπροστά στις αποταμιεύσεις που θα προκύψουν», τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης.