Ασφαλιστική ικανότητα θα δίδεται σε όσους νοσηλεύονται εφόσον μέσα σε 15 ημέρες από την ημέρα που θα βγουν θα εξοφλήσουν ή θα ρυθμίσουν την οφειλή τους.

Συγκεκριμένα, κοινοποιήθηκε το γενικό έγγραφο 578370/2019 του ΕΦΚΑ σχετικά με τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας σε οφειλέτες νοσηλευόμενους.

Στους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία ή κλινικές και δεν έχουν ασφαλιστική ικανότητα αποκλειστικά λόγω οφειλών προς τον ασφαλιστικό τους φορέα, εφόσον κατά την διάρκεια της νοσηλείας τους εξοφλήσουν το σύνολο των οφειλών τους ή ρυθμίσουν αυτές τηρώντας τους όρους της ρύθμισης, χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα από την ημερομηνία εισαγωγής τους στο νοσοκομείο ή την κλινική.

Επειδή σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει δυσκολία κατά το χρονικό διάστημα της νοσηλείας να γίνει η εξόφληση ή η ρύθμιση οφειλών, δίνεται η δυνατότητα μέχρι και δεκαπέντε (15) εργάσιμες ημέρες από την έξοδο από το νοσοκομείο ή την κλινική στο νοσηλευόμενο οφειλέτη να εξοφλήσει ή να ρυθμίσει την οφειλή του και τότε να του χορηγηθεί ασφαλιστική ικανότητα αναδρομικά από την ημερομηνία εισαγωγής.