Η είσοδος ενός ατόμου στη σφαίρα των ερωτικών επαφών θα το φέρει αντιμέτωπο -τις περισσότερες φορές- με μείζονος ή ήσσονος σοβαρότητας Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Μοσήματα (ΣΜΝ), παθήσεις που προκαλούνται από μικρόβια (ιούς, παράσιτα, μύκητες ή βακτήρια) και μεταδίδονται μεταξύ ανθρώπων μέσω της σεξουαλικής πράξης, της δερματικής επαφής, μεταγγίσεων με μολυσμένο αίμα είτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τον τοκετό και ή τον θηλασμό (κάθετη μετάδοση).

Λοίμωξη από τον ιό HPV (προκαλεί τα κονδυλώματα), τριχομονάδες, έρπης γεννητικών οργάνων, ηπατίτιδα C και Β, λοίμωξη από τον ιό HIV (AIDS), σύφιλη, χλαμύδια, γονόρροια (βλεννόρροια), μυκητίαση, έρπης γεννητικών οργάνων από τον ιό HSV και μολυσματική τέρμινθος είναι από τα συχνότερα ΣΜΝ, τα οποία δεν εκδηλώνονται πάντα με εμφανή συμπτώματα και ο τακτικός προληπτικός έλεγχος αποτελεί μονόδρομο, ιδίως για άτομα με έντονη σεξουαλική δραστηριότητα και πολλαπλούς συντρόφους.

Αν και για τα περισσότερα η αντιμετώπιση είναι απλή, για κάποια απαιτούνται χρονοβόρες και δαπανηρές θεραπείες. Ωστόσο, αν ένα ΣΜΝ δεν αντιμετωπιστεί, ο κίνδυνος μετάδοσης πολλαπλασιάζεται ενώ μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές σε διάφορα συστήματα του σώματος.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS σήμερα, 1 Δεκεμβρίου, πρέπει να σημειωθεί ότι το σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας, όπως αναφέρεται στα ελληνικά, αλλά και κάθε επιπλοκή που σχετίζεται με αυτό συμπεριλαμβάνονται στις εξαιρέσεις όλων των συμβολαίων υγείας.

Ωστόσο, για άλλα ΣΜΝ, τα οποία εκτοξεύτηκαν την περίοδο της πανδημίας COVID-19, προβλέπεται κάλυψη ως προς τον διαγνωστικό έλεγχο αλλά και την αντιμετώπιση.

Έλεγχος/Πρόληψη

Στην αγορά υπάρχουν ομαδικά συμβόλαια υγείας και πακέτα εξωνοσοκομειακής κάλυψης που προβλέπουν διαγνωστικούς ελέγχους για διάφορες παθήσεις, με τις σεξουαλικώς μεταδιδόμενες να τίθενται υπό τον ευρύτερο όρο των Παθήσεων Γεννητικών Οργάνων, ωστόσο μπορεί να απαντηθεί και ως «Check up για Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα».

Σημειώνεται ότι εφόσον υπάρξουν συμπτώματα και ανάλογα με τη φύση τους, θα χρειαστεί η εκτίμηση συγκεκριμένης ειδικότητας όπως δερματολόγος, γυναικολόγος, γαστρεντερολόγος, ουρολόγος, από τους οποίους θα ζητηθούν αιματολογικές εξετάσεις, καλλιέργειες σωματικών υγρών ή απεκκριμάτων, ενδοσκόπηση, ορθοσκόπηση, κολποσκόπηση, ουρηθροσκόπηση, τεστ ΠΑΠ κ.α.

Θεραπεία

Αν και πολλές βλάβες από ΣΜΝ αντιμετωπίζονται εντός μικρού χρονικού διαστήματος στο ιατρείο, ο ασφαλισμένος ή η ασφαλισμένη μπορεί να επιθυμεί τη θεραπεία του σε κάποιο νοσοκομείο είτε η φύση του προβλήματος να το απαιτεί (π.χ. ένα χειρουργείο για αφαίρεση βλαβών HPV/κονδυλωμάτων) με επακόλουθο νοσηλεία ή ημερήσια/ολιγόωρη νοσηλεία, ιατρικές πράξεις κ.α. είτε φαρμακευτική αγωγή, αντιβιώσεις κ.ο.κ.

Η εταιρία θα αποζημιώσει με χρονική αναμονή τριών έως 24 μηνών από την έναρξη ισχύος του συμβολαίου σύμφωνα με τους εκάστοτε όρους, ενώ σε περίπτωση που η πάθηση δεν περιλαμβάνεται στο συμβόλαιο ρητώς, θα αντιμετωπιστεί σύμφωνα με πάθηση που χρήζει παρόμοιας θεραπείας (π.χ. κρυοπηξία για κονδυλώματα ή μολυσματική τέρμινθο) είτε θα υπαχθεί στην παροχή με αναμονή 30 ημερών.

Προσοχή: Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα που οφείλονται άμεσα ή έμμεσα σε χρήση παραισθησιογόνων και ναρκωτικών ουσιών ανήκουν στις εξαιρέσεις των ιδιωτικών συμβολαίων υγείας. Επιπλέον, συνήθης απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο υποψήφιος προς ασφάλιση να ήταν υγιής ή να είχε αποδεδειγμένα άγνοια της παθολογικής κατάστασης.

Διαβάστε επίσης:

Πότε διπλασιάζονται οι πιθανότητες να κάνουμε σεξ χωρίς προφυλάξεις

Προφυλακτικά: Η πιο παράξενη δικαιολογία για την αποφυγή τους

Κάλυψη ανικανότητας από το ομαδικό ασφαλιστήριο: Τι πρέπει να γνωρίζετε