Mαζί με το συμβόλαιο για το νοσοκομειακό πρόγραμμα συνήθως οι ασφαλιστές προτείνουν να προσθέσετε δύο- τρεις έξτρα παροχές τις οποίες θεωρούν απαραίτητες με μικρό ή μεγαλύτερο επιπλέον κόστος. Αυτές είναι η κάλυψη για ατύχημα, για έκτακτα περιστατικά καθώς και το επίδομα «Σοβαρών Ασθενειών».

Η κάλυψη «Σοβαρές Ασθένειες-Μετρητά Χρήματα» έχει αποβεί σωτήρια σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και αν η σοβαρή ασθένεια δεν καλύπτεται από το συμβόλαιο υγείας.

Ένα ενδεικτικό παράδειγμα είναι η νόσος Αλτσχάιμερ η κάλυψη του οποίου εξαιρείται από τα περισσότερα συμβόλαια υγείας. Ωστόσο αν έχετε προνοήσει την εν λόγω κάλυψη, η εταιρία θα σας καταβάλλει μετρητά χρήματα που θα βοηθήσουν την οικογένεια να ανταπεξέλθει οικονομικά είτε ο ασφαλισμένος φιλοξενηθεί σε εξειδικευμένο κέντρο είτε παραμείνει στο σπίτι με έναν φροντιστή.

Σε γενικές γραμμές το εφάπαξ επίδομα σοβαρών ασθενειών έχει στόχο να σας στηρίξει οικονομικά για να καλύψετε τα ανεπάντεχα έξοδα μετά τη διάγνωση μιας σοβαρής ασθένειας.

Τα μετρητά που πιστώνονται εφάπαξ η σε δύο ισόποσες δόσεις στο λογαριασμό σας για να τα χρησιμοποιήσετε ανάλογα με τις ανάγκες σας. Τα ποσά μπορεί να ανέρχονται σε 5.000, 10.000, 20.000, 50.000 έως και 300.000 ευρώ ανάλογα με το πρόγραμμα που εσείς επιλέγετε.

Τα μετρητά χρήματα σας δίνουν την ευχέρεια να πληρώσετε διάφορες ανάγκες όπως τυχόν απαλλασσόμενο ποσό ή συμμετοχή στις δαπάνες νοσηλείας εάν διατηρείτε νοσοκομειακό συμβόλαιο, να πληρώσετε έξοδα που θα προκύψουν εάν επιλέξετε δημόσιο νοσοκομείο, να καλύψετε τρέχοντα έξοδα διαβίωσης, να πληρώσετε έξοδα μετακίνησης και διαμονής εάν μεταβαίνετε από επαρχιακή πόλη σε αστική περιοχή για νοσηλεία, να μεταβείτε για θεραπείες στο εξωτερικό, να προσλάβετε μόνιμη νοσοκόμα, να συμπληρώσετε μια πιθανή αναπηρική σύνταξη που θα προκύψει μετά από μια σοβαρή ασθένεια, να διατηρήσετε το ατομικό και οικογενειακό επίπεδο διαβίωσης, να διατηρήσετε όποιο «κομπόδεμα» στην άκρη για τις σπουδές των παιδιών ή άλλους σκοπούς κ.α. και βέβαια να επιλέξετε την καλύτερη δυνατή θεραπεία για την υγεία σας.

Σημαντικό είναι να γνωρίζετε και το επιπλέον ασφάλιστρο που θα κληθείτε να πληρώσετε.

Το ασφάλιστρο διαμορφώνεται ανάλογα με το κεφάλαιο που θα επιλέξει ο ενδιαφερόμενος, την ηλικία του και την τιμολογιακή πολιτική της εταιρείας. Για παράδειγμα μια ασφάλιση «Σοβαρών Ασθενειών» κεφαλαίου 10.000 ευρώ, για έναν ασφαλισμένο ηλικίας 35 ετών ξεκινάει από 100 ευρώ ετησίως ενώ για έναν ασφαλισμένο ηλικίας 60 ετών μπορεί να φτάσει και τα 400 ευρώ ετησίως.

Συνήθεις προϋποθέσεις ασφάλισης είναι η καλή υγεία του ενδιαφερομένου την ώρα της ασφαλιστικής του κάλυψης και η εμφάνιση της σοβαρής νόσου έπειτα από τουλάχιστον 3 μήνες ισχύος του συμβολαίου.

Διαβάστε επίσης

Έξοδα Νοσηλείας: Πώς αποζημιώνονται τα αυτοάνοσα νοσήματα

Πολλαπλή Σκλήρυνση: Πότε και τι καλύπτουν τα συμβόλαια υγείας

Ημερήσια Nοσηλεία: Τι να προσέξετε για να μην πληρώσετε από την τσέπη σας