Την θέσπιση φορολογικών κινήτρων όχι μόνο για την υγεία που είναι και ο πιο σημαντικός κλάδος τον τελευταίο χρόνο εξαιτίας της πανδημίας, αλλά για το σύνολο των ασφαλίσεων (συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, οικογενειακά πακέτα, καλύψεις περιουσίας για πλημμύρα, φωτιά και σεισμό)- ζητά από την κυβέρνηση η αγορά.

«Οι συμπολίτες μας πλήρωσαν από την τσέπη τους τον περασμένο χρόνο για δαπάνες υγείας 5,7 δισ. ευρώ, πέρα από τα έξοδα του κράτους για κοινωνική ασφάλιση. Ο κόσμος είναι επικίνδυνα ανασφάλιστος και η πολιτεία πρέπει να κάνει το καθήκον της, προσφέροντας σχετικά φορολογικά κίνητρα», επανέλαβε ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, στο πλαίσιο του 14ου Insurance Conference, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ευρωπαϊκής Πίστης, κ. Χρήστο Γεωργακόπουλο, να προσθέτει πως μέσα από μία τέτοια διαδικασία τα όποια φορολογικά έσοδα θα είναι πολύ μικρότερα από τα αντίστοιχα κρατικά έσοδα, τα οποία θα προκύψουν έμμεσα από την αύξηση της παραγωγικότητας στην οικονομία. «Σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων φυσικών καταστροφών οι ζημιές των νοικοκυριών δεν αποκαθίστανται με επιδόματα, εράνους και πράξεις αλληλεγγύης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εκτός, ωστόσο, από τα οφέλη για το κράτος, η θέσπιση κινήτρων θα βοηθήσει τους Έλληνες να «ξεκολλήσουν» από τα χαμηλά ποσοστά ασφαλισιμότητας, προσεγγίζοντας τον μέσο όρο άλλων χωρών. Ενδεικτικά, όπως προέκυπτε από σχετική έρευνα της KPMG, η χώρα μας εμφανίζεται εξοικειωμένη με τον θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης σε ποσοστό μόλις 2,42%, όταν, για παράδειγμα, στην Ταιβάν και το Χονγκ Κονγκ προσεγγίζει το 20%, στο Ηνωμένο Βασίλειο το 10,3%, στη Γαλλία το 9,21%, στην Ιταλία το 8,33%, στη Γερμανία το 6,33% και, τέλος, στην Κίνα το 4,3%.

Σε περίπτωση, για παράδειγμα, που μειωθεί είτε ο συντελεστής ΦΠΑ 24%, με τον οποίον επιβαρύνονται οι ασφαλιστικές εταιρίες στα προγράμματα υγείας ή ο φόρος ασφαλίστρων που ανέρχεται στο 15% για τα συμβόλαια υγείας και στο 20% για τον κλάδο πυρός θα μειωθεί αναλογικά και το κόστος των επίμαχων συμβολαίων, επιτρέποντας στους καταναλωτές αφενός, να τα αγοράσουν και αφετέρου, να εμπλουτίσουν τις καλύψεις. «Οι τόσο μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις επιδρούν αυξητικά και στις τιμές των συμβολαίων», εξήγησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πίστης, κ. Νίκος Χαλκιόπουλος, επικαλούμενος την πρόταση για μετατροπή του φόρου ασφαλίστρων σε ΦΠΑ με ενιαίο συντελεστή 13% στην υγεία, στα ατυχήματα και στους γενικούς κλάδους.

Διαβάστε επίσης

Εξετάσεις υπογονιμότητας και εξωσωματική γονιμοποίηση: Τι καλύπτει η ιδιωτική ασφάλιση

Αποταμιευτικά Προγράμματα: Ποια αποσύρονται και ποια κυριαρχούν

Προσωπικά Δεδομένα: Πότε τα μοιραζόμαστε πρόθυμα με τον ασφαλιστή μας