Πιο αναλυτικά, αναγνωρίζοντας ότι το γυναικείο φύλο έχει περισσότερη ανάγκη φροντίδας εν συγκρίσει με το ανδρικό, μιας και ειδικά στο στάδιο της εγκυμοσύνης πρέπει να προσέχει για δύο, η ασφαλιστική αγορά αναλαμβάνει να καλύψει όλα τα στάδια, τόσο πριν, όσο και μετά την γέννηση ενός παιδιού.

Μέχρι, λοιπόν, να γίνει μαμά η γυναίκα πρέπει να έχει φροντίσει ότι όλα στον οργανισμό της δουλεύουν… ρολόι. Πως μπορεί να το κάνει αυτό; Μα με διαγνωστικές εξετάσεις, οι οποίες είναι σε θέση να αποκαλύψουν από μικρά (όπως, για παράδειγμα, μία δυσλειτουργία στον θυρεοειδή), όσο και πιο σύνθετα προβλήματα (βλ. υψηλές τιμές σακχάρου) που καλό θα ήταν να αντιμετωπιστούν εκ των προτέρων.

Τα πακέτα των εταιριών καλύπτουν το σύνολο των εξετάσεων, από απλές αιματολογικές μέχρι γυναικολογικές (μαστογραφία, τεστ ΠΑΠ κ.ο.κ.), προσφέροντας δωρεάν τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο.

Σε περίπτωση που εντοπιστεί κάποιο πρόβλημα, όπως ένα ινομύωμα, οι εταιρίες έχουν φροντίσει να αναπτύξουν συνεργασίες με ένα ευρύ δίκτυο γιατρών και κλινικών που μπορεί μία γυναίκα να επισκεφθεί, προκειμένου είτε να πάρει μία δεύτερη γνώμη είτε να προχωρήσει σε επέμβαση.

Αντιστοίχως, στο ενδεχόμενο διάγνωσης μίας κακοήθειας  τα συμβόλαια καλύπτουν τη νοσηλεία της ασφαλισμένης ασθενούς, ήτοι τις δαπάνες για νοσηλεία σε ιδιωτικό ή δημόσιο νοσοκομείο, στην Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό, τις αμοιβές χειρουργού και αναισθησιολόγου, τα φάρμακα εντός νοσοκομείου, τα έξοδα πριν και μετά την νοσηλεία, τις χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες ή άλλες θεραπείες που θα χρειαστούν, τυχόν χειρουργικά επιδόματα, αλλά και σοβαρών ασθενειών, χρήσης δημόσιου ταμείου, αισθητικής αποκατάστασης κ.α..

Απαραίτητη προϋπόθεση, βέβαια, είναι να έχει παρέλθει ένα χρονικό διάστημα ισχύος του συμβολαίου από την αρχική του έναρξη (συνήθως από τρεις μήνες έως και έναν χρόνο) και εφόσον η ασφαλισμένη δεν γνώριζε ότι νοσούσε όταν σύναψε το συμβόλαιο.

Όσον αφορά στην περίοδο του τοκετού, μολονότι δεν παρέχεται πλήρης κάλυψη τα περισσότερα βασικά προγράμματα προσφέρουν επίδομα μητρότητας, το οποίο προσφέρεται εφάπαξ είτε για φυσιολογικό τοκετό είτε για καισαρική. Αυτό ενδέχεται να φτάσει έως και τα 1.600 ευρώ.

Κάποιες εταιρίες είθισται να βάζουν αναμονές στα συμβόλαιά τους για να ξεκλειδώσουν την επίμαχη κάλυψη. Αυτή, ωστόσο, δεν ξεπερνά τη διετία από την έναρξη ισχύος του συμβολαίου. Μία ασφαλισμένη, δηλαδή, θα πρέπει να γνωρίζει ότι εάν μείνει έγκυος και γεννήσει πριν το επίμαχο διάστημα τα έξοδα θα πρέπει να καλυφθούν αποκλειστικά από την ίδια.