Όπως όλοι βιώνουμε την τελευταία περίοδο, ο SARS-CoV-2, το επίσημο όνομα του νέου κορωνοϊού, αλλά και η COVID-19 η νόσος την οποία προκαλεί ο ιός αυτός, αποτελούν κατά κάποιον τρόπο τους νέους «ρυθμιστές» της ζωής μας. Είναι κάτι που το ακούμε στις ειδήσεις, αλλά το έχουμε συνεχώς και στο πίσω μέρος του μυαλού μας καθημερινά και κάθε φορά που κάποιος εμφανίζει σχετικά συμπτώματα (πυρετός, βήχας, δύσπνοια), αναρωτιέται αν έχει μολυνθεί. Ο μόνος τρόπος για να πάρει κάποιος μια ξεκάθαρη απάντηση είναι να υποβληθεί σε εξετάσεις, διαδικασία που μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια στην πορεία. Με αυτό το σκεπτικό κινήθηκε η Εθνική Ασφαλιστική και με γνώμονα να απαλλάξει από το βάρος του υψηλού κόστους της πιο έγκυρης εξέτασης που ανιχνεύει τον κορωνοϊό, προσφέρει στους ασφαλισμένους της την κάλυψη της εν λόγω εξέτασης, με μια μικρή συμμετοχή του ασφαλισμένου στο κόστος.

Μοριακή ανίχνευση, το πιο αξιόπιστο τεστ

Οι εξετάσεις για τον SARS-CoV-2 είναι εξαιρετικά σημαντικές διότι χρησιμεύουν στην ειδική ανίχνευση του ιού με σκοπό την έναρξη, τροποποίηση ή τερματισμό της θεραπείας ή της νοσηλείας και φυσικά στην απομόνωση των ατόμων που βρίσκονται θετικοί.

Μέχρι σήμερα, οι διαθέσιμες εξετάσεις για τη διάγνωση του ιού είναι η ανίχνευση και η ταυτοποίηση του ίδιου του ιού με μοριακή μέθοδο και η ανίχνευση ειδικών αντισωμάτων έναντι του ιού με κλασική ορολογική μέθοδο. Επιπλέον, υπάρχουν διαγνωστικά τεστ, τα οποία μπορούν να ανιχνεύσουν τον ιό, ή τα ειδικά αντισώματα έναντι του ιού, τα οποία όμως δεν διαθέτουν την αξιοπιστία των παραπάνω μεθόδων.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η μέθοδος της μοριακής ανίχνευσης αποτελεί την πιο έγκυρη μέθοδο για τη διάγνωση του νέου κορωνοϊού και είναι ευρέως γνωστή ως PCR πραγματικού χρόνου. Για την εξέταση γίνεται λήψη υγρού από τη μύτη ή το φάρυγγα με στειλεό που μοιάζει με μακριά μπατονέτα. Το δείγμα μπαίνει σε κατάλληλο φιαλίδιο και στέλνεται στο εργαστήριο, όπου ελέγχεται για την παρουσία του ιού μέσω της ανίχνευσης του γενετικού υλικού (RNA) του ιού. Αυτό γίνεται με την μέθοδο PCR πραγματικού χρόνου, στην οποία το γενετικό υλικό του ιού πολλαπλασιάζεται (όπως αντίστοιχα γίνεται όταν κάνουμε πολλές φωτοτυπίες) και έτσι μπορεί να ανιχνευθεί στα ειδικά μηχανήματα.

Τα μοριακά τεστ ανίχνευσης πραγματοποιούνται δωρεάν μόνο όταν ο γιατρός που παρακολουθεί τον ασθενή λάβει ειδική έγκριση από τον ΕΟΔΥ και αφού εκδώσει παραπεμπτικό σημείωμα σε νοσοκομείο αναφοράς. Όσοι δυνητικά ασθενείς επιθυμούν να κάνουν το τεστ ιδιωτικά, σε διαγνωστικό κέντρο ή κλινική, υποχρεούνται να το πληρώσουν, σε τιμές που μπορεί να φτάσουν και τα €150. Μέχρι πρότινος οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες δεν κάλυπταν το κόστος της εξέτασης, μοριακής ανίχνευσης του νέου κορωνοϊού παρά μόνο μέσω των προγραμμάτων νοσοκομειακής περίθαλψης και εφόσον υπήρχε καλυπτόμενη νοσηλεία του ασθενούς.Πλέον, αυτό, όσον αφορά το πρόγραμμα Διαγνωστικών -Εξωνοσοκομειακών Εξετάσεων Full [Health] ΔΙΑΓΝΩΣΗ για την Εθνική Ασφαλιστική δεν ισχύει. Οι ασφαλισμένοι στην Εθνική Ασφαλιστική δεν καλύπτονται μόνο σε περίπτωση νοσηλείας για την εξέταση Μοριακής Ανίχνευσης (PCR) για τον SARS-CoV-2,αλλά και μέσω του προγράμματος κάλυψης διαγνωστικών εξετάσεων Full[Health] ΔΙΑΓΝΩΣΗ.

Η ασφαλιστική κάλυψη που αλλάζει τα δεδομένα

Συγκεκριμένα, προσθέτοντας νέο ειδικό όρο στο συμβόλαιο των ασφαλισμένων με το Πρόγραμμα Διαγνωστικών -Εξωνοσοκομειακών Εξετάσεων Full [Health] ΔΙΑΓΝΩΣΗ, προσφέρεται η κάλυψη της Μοριακής Ανίχνευσης (PCR) για τον κορωνοϊό (SARS- CoV-2), με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους και εφόσον η διενέργειά της απαιτείται, με βάση ιατρικά κριτήρια.

Εφόσον λοιπόν είστε κάτοχος του προγράμματος Διαγνωστικών -Εξωνοσοκομειακών Εξετάσεων Full [Health] ΔΙΑΓΝΩΣΗ μπορείτε να προγραμματίσετε το ιατρικό ραντεβού σας επικοινωνώντας με γιατρό ειδικότητας πνευμονολόγου ή παθολόγου ή καρδιολόγου, ή ΩΡΛ του συνεργαζόμενου δικτύου της Affidea. Κατόπιν εξέτασης και εφόσον κριθεί ιατρικά απαραίτητο, ο ιατρός θα σας παραπέμψει για την εξέταση της Μοριακής Ανίχνευσης (PCR) για τον κορωνοϊό (SARS-CoV-2). Μπορείτε να πραγματοποιήσετε την εξέταση της Μοριακής Ανίχνευσης (PCR) για τον κορωνοϊό (SARS-CoV-2), σε κατάλληλα εξοπλισμένο διαγνωστικό κέντρο της Affidea (ή σε άλλο συνεργαζόμενο από μια λίστα που διαρκώς μεγαλώνει πανελλαδικά ) προσκομίζοντας το παραπεμπτικό σας με μια μικρή συμμετοχή (12€ για τον αρχικό έλεγχο και 6€ για κάθε επιπλέον επαναληπτικό έλεγχο που πιθανόν απαιτηθεί).

Σήμερα, λοιπόν, που περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η σημασία της πρόληψης αλλά και της έγκαιρης διάγνωσης είναι μεγάλη, τόσο για τη δική μας προστασία όσο και των κοντινών μας ανθρώπων, αλλά και του κοινωνικού συνόλου γενικότερα, η Εθνική Ασφαλιστική εντάσσει την κρίσιμη εξέταση του κορωνοϊού στις καλύψεις της και ειδικά στο Πρόγραμμα Διαγνωστικών -Εξωνοσοκομειακών Εξετάσεων Full [Health] ΔΙΑΓΝΩΣΗ.

Αξίζει να κάνετε κλικ εδώ και να μάθετε περισσότερα, ώστε να θωρακίσετε ακόμη περισσότερο την υγεία σας και από τον κορωνοϊό.

Για περισσότερες πληροφορίες για τα προγράμματά της Εθνικής Ασφαλιστικής απευθυνθείτε στον ασφαλιστικό σας διαμεσολαβητή, στα υποκαταστήματα της Εθνικής Ασφαλιστικής ή στα καταστήματα της Εθνικής Τράπεζας ή στο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης με αριθμό 18189 (Ελλάδα) ή στο +302130318189 (Ελλάδα και εξωτερικό) ή αποστείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στο ethniki@insurance.nbg.gr.