Ο διαβήτης είναι μια πάθηση που συχνά εμφανίζεται αθόρυβα στον ασθενή και δυστυχώς έχει σοβαρές επιπλοκές που παρουσιάζονται με την πάροδο των ετών.

Ο ενδιαφερόμενος για ένα νοσοκομειακό συμβόλαιο, που κατά την στιγμή της σύναψης της ασφάλισης υγείας ήταν υγιής ή αποδεδειγμένα δεν γνώριζε την πάθηση του και ο διαβήτης εμφανίστηκε μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα σε γενικές γραμμές αποζημιώνεται από τις παροχές του συμβολαίου του.

Τα προηγούμενα έτη όταν ένας ασθενής έπασχε από διαβήτη ακόμα και εάν η συνολική εικόνα της υγείας του ήταν σε καλή κατάσταση, συνήθως εξαιρείτο της ασφαλιστικής κάλυψης από όλες τις εταιρείες ή γινόταν αποδεκτός με ειδικό όρο εξαίρεσης της πάθησης του διαβήτη και των επιπλοκών του ή με ένα αυξημένο επασφάλιστρο πάνω στο συμβόλαιο.

Τα πρόσφατα έτη και λόγω των ραγδαίων αλλαγών συνθηκών ζωής και καθημερινών αναγκών και απαιτήσεων των ενδιαφερομένων πελατών, δημιουργήθηκαν ορισμένα συμβόλαια υγείας που αξιολογούν ευνοϊκότερα προϋπάρχουσες όπως ο Διαβήτης ορίζοντας ωστόσο μεγάλες αναμονές για την κάλυψη των ασθενειών έως 5 ή και 10 έτη.

Συνήθως τα προγράμματα αυτά παρέχουν ιατρικές επισκέψεις, διαγνωστικές εξετάσεις και νοσοκομειακή περίθαλψη έως ενός ορίου και σε συγκεκριμένα συνεργαζόμενα θεραπευτήρια. Υπάρχουν ωστόσο και συμβόλαια υγείας που δίδουν ασφαλιστική κάλυψη για το διαβήτη (πάντοτε κατόπιν της απαιτούμενης αξιολόγησης) με ποσοστό π.χ. 50% ή με αυξανόμενο ποσοστό με την πάροδο των ασφαλιστικών ετών.

Επιπλέον ο διαβήτης είναι μια πάθηση που με την πάροδο του χρόνου συνήθως επιφέρει βλάβες και σε άλλα όργανα του σώματος όπως μάτια, άκρα, νεφρά, καρδιά κτλ. Σε ορισμένα συμβόλαια συναντάται ρητά η αναφορά πως αποζημιώνουν παθήσεις που προκύπτουν από τον διαβήτη έπειτα από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ισχύος του ασφαλιστηρίου και πάντοτε με όρους και προϋποθέσεις ανάλογα την εταιρεία.