Οι άνθρωποι που δουλεύουν πολλές ώρες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, ιδιαίτερα αν ακολουθούν αυτό το πρόγραμμα εργασίας για περισσότερα από 10 χρόνια, όπως υποστηρίζει νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Stroke.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από το CONSTANCES, μια μελέτη του γαλλικού πληθυσμού, η οποία ξεκίνησε το 2012 και αποσκοπούσε στη συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με την ηλικία (18-69), το φύλο, το κάπνισμα και τις ώρες εργασίας, με βάση τις απαντήσεις 143.592 συμμετεχόντων στα σχετικά ερωτηματολόγια. Οι παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου και προηγούμενα περιστατικά εγκεφαλικού επεισοδίου καταγράφηκαν με βάση μεμονωμένες ιατρικές συνεντεύξεις.

Οι ερευνητές, λοιπόν, διαπίστωσαν ότι:

  • συνολικά 1.224 συμμετέχοντες είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο
  • 42.542 συμμετέχοντες (29%) ανέφεραν ότι δούλευαν πολλές ώρες
  • 14.481 συμμετέχοντες (10%) ανέφεραν ότι δούλευαν πολλές ώρες για περισσότερα από 10 χρόνια
  • οι συμμετέχοντες που δούλευαν πολλές ώρες είχαν 29% μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ για όσους ξεπερνούσαν τα 10 χρόνια με αυτό το πρόγραμμα ο κίνδυνος αυξανόταν στο 45%

Σημειώνεται ότι οι πολλές ώρες εργασίας προσδιορίστηκαν σε πάνω από 10 ώρες την ημέρα για τουλάχιστον 50 ημέρες τον μήνα.

«Ο συσχετισμός μεταξύ των 10 ετών αυξημένων ωρών εργασίας και του εγκεφαλικού επεισοδίου αποδείχθηκε ισχυρότερος για τους ανθρώπους κάτω των 50 ετών. Πρόκειται για κάτι αρκετά απροσδόκητο, που δημιουργεί την ανάγκη για περαιτέρω μελέτες με στόχο την εξερεύνηση αυτού του ευρήματος», σχολιάζει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στο Paris Hospital στις Βερσαλίες, στο Πανεπιστήμιο Angers και στο Γαλλικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας, Alexis Descatha.

«Θα ήθελα, επίσης, να επισημάνω ότι πολλοί πάροχοι ιατρικής φροντίδας εργάζονται πολύ περισσότερο από αυτό που προσδιορίζει η φράση “πολλές ώρες εργασίας” και ενδεχομένως να διατρέχουν και οι ίδιοι αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Ως κλινικός, θα συμβούλευα τους ασθενείς μου να εργάζονται πιο αποδοτικά και να οργανώσουν ένα πλάνο για να ακολουθήσουν τις κατάλληλες συμβουλές για την υγεία τους», συμπληρώνει ο Δρ. Descatha.

Προηγούμενες μελέτες, πάντως, είχαν αναδείξει μια μικρότερη επίπτωση των πολλών ωρών εργασίας για τους επιχειρηματίες, τους διευθυντές, τους αγρότες και τους μάνατζερς, με τους ερευνητές να σημειώνουν ότι αυτό ενδεχομένως να οφείλεται στο γεγονός ότι οι συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες είναι υπεύθυνες για μεγαλύτερο, σε γενικές γραμμές, εύρος αποφάσεων σε σύγκριση με άλλους επαγγελματίες.