Είχατε ποτέ μια διαφωνία με κάποιον του αντίθετου φύλου και κατά τη διάρκεια της συζήτησης να συνειδητοποιήσετε ότι έχετε τελείως διαφορετικές αναμνήσεις από το ίδιο συμβάν του παρελθόντος; Μην σας φαίνεται περίεργο. Μια νέα έρευνα έρχεται να καλύψει την απορία σας, υποστηρίζοντας ότι οι γυναίκες ενδεχομένως να είναι λίγο καλύτερες από τους άνδρες σε ό,τι έχει να κάνει με τις αναμνήσεις συγκεκριμένων πραγμάτων, όπως οι συζητήσεις ή τα πρόσωπα των ανθρώπων.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη μνήμης, τα οποία, συλλογικά, επιτρέπουν στους ανθρώπους να επιβιώνουν. Ένα σημαντικό είδος μνήμης είναι αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν «επεισοδιακή».

«Οι επεισοδιακές μνήμες είναι συνειδητά συγκεντρωμένες αναμνήσεις που σχετίζονται με γεγονότα που έχει βιώσει κάποιος», εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης στο Psychological Bulletin. Ωστόσο, δεν μπορούν όλοι οι άνθρωποι να ανασύρουν όλα τα είδη επεισοδιακής μνήμης εξίσου καλά.

Ένας τρόπος να γίνει κατανοητή όλη αυτή η διαδικασία είναι αν αναλογιστούμε τις συνήθεις διαφωνίες των ζευγαριών: Τη στιγμή που ο ένας σύντροφος εξηγεί κάτι που τον έχει εκνευρίσει από ένα περιστατικό στο παρελθόν, ο άλλος ίσως να μην θυμάται καν πότε και αν συνέβη αυτό το περιστατικό.

Οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα ενός ανθρώπου να ανασύρει επεισοδιακές μνήμες είναι πολλοί και ανάμεσα σε αυτούς είναι η γνωστική φθορά που σχετίζεται με την ηλικία και αυτή που σχετίζεται με την προκλινική άνοια.

Πέραν αυτού, όμως, το φύλο του ανθρώπου ίσως να διαδραματίζει εξίσου σημαντικό ρόλο στον τομέα αυτό, σύμφωνα με τη μελέτη που διενήργησαν οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Karolinska στη Σουηδία. Η μελέτη ανέλυσε στοιχεία από εκατοντάδες μελέτες, εξετάζοντας το πώς τα δύο φύλα ανασύρουν τις πληροφορίες της επεισοδιακής μνήμης, με τα ευρήματα να υποδεικνύουν ότι οι γυναίκες είναι καλύτερες από τους άνδρες σ’ αυτό τον τομέα.

Γυναίκες εναντίον ανδρών
Η επικεφαλής συγγραφέας, καθηγήτρια Agneta Herlitz, μαζί με την ομάδα της, πραγματοποίησαν μια μετά-ανάλυση 617 μελετών που έλαβαν χώρα από το 1973 μέχρι το 2013 και συμπεριέλαβαν συνολικά περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι υπάρχει ένα μικρό πλεονέκτημα στις γυναίκες όσον αφορά στην επεισοδιακή μνήμη, το οποίο ποικίλλει ανάλογα με το υλικό που πρέπει να ανασυρθεί», εξηγεί ο βασικός συγγραφέας και μεταδιδακτορικός φοιτητής στο Ινστιτούτο Karolinska, Martin Asperhom.

Συγκεκριμένα, οι γυναίκες φαίνεται πως μπορούν να θυμηθούν καλύτερα κάποια συνομιλία, πού άφησαν ένα αντικείμενο, τι έγινε στην εξέλιξη μιας ταινίας ή ακόμα και ένα πρόσωπο και αισθητικές εικόνες, όπως μυρωδιές. Οι άνδρες, από την άλλη πλευρά, δείχνουν να είναι καλύτεροι στο να θυμούνται τυχαίες πληροφορίες και δεδομένα σχετικά με τον προσανατολισμό.

Πάντως, από τη στιγμή που τα δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχουν πράγματι διαφορές σε αυτά που θυμούνται οι άνδρες και οι γυναίκες, οι διαφορετικές επιδράσεις τους στην καθημερινή ζωή είναι αναπόφευκτες, όπως σημειώνουν οι ερευνητές, με τις μελλοντικές μελέτες να στοχεύουν στην εξακρίβωση του κατά πόσο τα δύο φύλα βιώνουν διαφορετικά τον κόσμο.