Η επιστημονική κοινότητα αρχικά απέδωσε την υπέρταση λευκής μπλούζας, μια κατάσταση στην οποία η αρτηριακή πίεση του ασθενούς είναι υψηλότερη κατά τις μετρήσεις στο ιατρείο σε σχέση με άλλες συνθήκες, στο άγχος που ενδεχομένως να βιώνουν οι ασθενείς κατά τη διάρκεια των ιατρικών ραντεβού. Ωστόσο, με το πέρασμα του χρόνου οι έρευνες υπέδειξαν ότι οι αυξημένες αυτές μετρήσεις μπορεί να αποτελούν σημάδι υφέρποντος κινδύνου για μελλοντικά προβλήματα υγείας.

Συγκεκριμένα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Annals of Internal Medicine αποκάλυψε ότι οι πάσχοντες από υπέρταση της λευκής μπλούζας, που δεν έχουν λάβει θεραπεία για την πάθησή τους, όχι μόνο έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, αλλά είναι και δύο φορές πιθανότερο να πεθάνουν από κάποια καρδιαγγειακή νόσο σε σχέση με τους ανθρώπους που έχουν φυσιολογική αρτηριακή πίεση.

Αντίστοιχα, οι ασθενείς που λάμβαναν φαρμακευτική αγωγή για την υπέρταση, δεν είχαν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου ή θανάτου σχετιζόμενου με κάποια τέτοια πάθηση, σε σχέση με τους ανθρώπους που έχουν φυσιολογικές μετρήσεις στην αρτηριακή τους πίεση, σύμφωνα με τους ερευνητές του Penn Medicine.

«Οι μελέτες δείχνουν ότι περίπου ένας στους πέντε ενήλικες μπορεί να πάσχει από υπέρταση της λευκής μπλούζας. Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία του εντοπισμού των ατόμων που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση, καθώς πιστεύουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι – κυρίως επειδή δε λαμβάνουν κάποια φαρμακευτική αγωγή για την αρτηριακή τους πίεση – θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά για ενδεχόμενη μετάβαση σε μόνιμη υπέρταση ή αυξημένη αρτηριακή πίεση τόσο στο σπίτι όσο και στο ιατρείο», σχολιάζει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Νεφρού-Ηλεκτρολυτών και Υπέρτασης στο Κέντρο Κλινικής Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής.

Για την αναγνώριση των καρδιαγγειακών κινδύνων που επιφέρει η υπέρταση της λευκής μπλούζας, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια μετα-ανάλυση 27 μελετών, οι οποίες περιελάμβαναν περισσότερους από 60.000 ασθενείς, και αξιολόγησαν τους ιατρικούς κινδύνους που σχετίζονται με την πάθηση. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι οι ασθενείς που δεν είχαν λάβει αγωγή για την υπέρταση της λευκής μπλούζας είχαν 36% αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, 33% αυξημένο κίνδυνο θανάτου και 109% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις.

«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν την παγκόσμια ανάγκη για εκτενέστερη παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης εκτός ιατρείου, καθώς είναι κρίσιμη για τη διάγνωση και τη διαχείριση της υπέρτασης. Ταυτόχρονα, συμβουλεύουμε τους ανθρώπους που πάσχουν από υπέρταση της λευκής μπλούζας και δεν έχουν λάβει κάποια θεραπεία να προχωρήσουν σε αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, όπως η διακοπή του καπνίσματος, η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ, η βελτίωση της διατροφής και η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας. Προειδοποιούμε, επίσης, τους παρόχους ιατρικής φροντίδας να μην υπερβάλλουν στη θεραπεία των πασχόντων από υπέρταση λευκής μπλούζας, οι οποίοι ήδη λαμβάνουν κάποια φαρμακευτική αγωγή για την αρτηριακή τους πίεση, καθώς έτσι θα δημιουργήσουν συνθήκες επικίνδυνα χαμηλής αρτηριακής πίεσης εκτός του ιατρικού γραφείου και περιττών παρενεργειών από την αγωγή», τονίζει η Δρ. Cohen.

Οι ερευνητές σημείωσαν, τέλος, ότι είναι απαραίτητες ακόμα περισσότερες μελέτες προκειμένου να διερευνηθούν επιπλέον παρεμβάσεις για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου από την υπέρταση λευκής μπλούζας.