Περισσότερες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο έχουν οι γυναίκες που κατά τη διάρκεια της κύησης είχαν παρουσιάσει αυξημένη αρτηριακή πίεση ή προεκλαμψία σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από  ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Cambridge και του Πανεπιστημίου του Bristol και παρουσιάστηκε στο Συνέδριο της Βρετανικής Εταιρείας για τις Καρδιαγγειακές Παθήσεις στο Μάντσεστερ.

Μελετώντας στοιχεία από σχεδόν 6,5 εκατομμύρια γυναίκες από το 1997 έως το 2015 οι ερευνητές βρήκαν ότι σε περισσότερες από 276.000 εγκυμοσύνες είχε παρουσιαστεί υψηλή αρτηριακή πίεση και σε 223.715 προεκλαμψία. Αυτός ο αρκετά μεγάλος αριθμός γυναικών μελετήθηκε για σχεδόν 20 χρόνια και ελέγχθηκε για περισσότερες από 15 διαφορετικές καρδιαγγειακές παθήσεις ή ασθένειες του κυκλοφορικού –  από έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο έως καρδιακή ανεπάρκεια και καρδιομυοπάθεια.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης σοβαρών καρδιακών ή κυκλοφορικών παθήσεων αυξάνονται κατά 45% αν μία γυναίκα είχε υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και σχεδόν κατά 70% για γυναίκες που είχαν βιώσει προεκλαμψία, συγκριτικά με εκείνες που είχαν φυσιολογική αρτηριακή πίεση κατά την περίοδο της κύησης.

Για τις γυναίκες με ιστορικό υψηλής αρτηριακής πίεσης κατά την περίοδο της κύησης ο κίνδυνος να έχουν την πιο κοινή μορφή εγκεφαλικού επεισοδίου αυξανόταν κατά 80% ενώ ο κίνδυνος για πιθανές θανατηφόρες καρδιομυοπάθειες διπλασιαζόταν.

Από την άλλη, το ιστορικό προεκλαμψίας κατά τη διάρκεια της κύησης οδήγησε σε τριπλασιασμό του κινδύνου για έμφραγμα και υπερδιπλασιασμό του κινδύνου για καρδιομυοπάθειες, συγκριτικά με γυναίκες με φυσιολογικά επίπεδα αρτηριακής πίεσης κατά την εγκυμοσύνη.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης πως όσο περισσότερες εγκυμοσύνες είχε μία γυναίκα που επηρεάζονταν από υψηλή αρτηριακή πίεση ή προεκλαμψία, τόσο αυξημένος ήταν ο κίνδυνος για σοβαρές καρδιακές ή κυκλοφορικές επιπλοκές. Για παράδειγμα, οι γυναίκες με δύο ή περισσότερες κυήσεις όπου είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση ήταν τουλάχιστον δύο φορές πιο πιθανό να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο συγκριτικά με εκείνες όπου είχαν φυσιολογική αρτηριακή πίεση κατά την περίοδο της κύησης. Εκείνοι με δύο ή περισσότερες εγκυμοσύνες με προεκλαμψία ήταν σχεδόν τέσσερις φορές πιο πιθανό να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο και τρεις φορές πιο πιθανό να υποστούν έμφραγμα, συγκριτικά με γυναίκες με εγκυμοσύνες με αρτηριακή πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα.

«Μία έγκυος γυναίκα μπορεί να ανησυχεί για πολλά πράγματα. Από το πότε θα γεννήσει, τη δουλειά της και ίσως τα άλλα παιδιά της, έτσι είναι πολύ πιθανό να αφήσει τον εαυτό της σε δεύτερη μοίρα. Είναι όμως σημαντικό οι έγκυος να συνεχίζει να προσέχει την καρδιακή και κυκλοφορική της υγεία. Παράλληλα είναι σημαντικό για τους γιατρούς να αναγνωρίσουν τυχόν συμπτώματα καρδιαγγειακών ή κυκλοφορικών παθήσεων στις γυναίκες που είχαν επιπλοκές κατά τις εγκυμοσύνες τους», δηλώνει η επικεφαλής της μελέτης Δρ. Clare Oliver-Williams.

«Παρουσιάζοντας υψηλή αρτηριακή πίεση όταν είστε έγκυος θα μπορούσε να είναι μία προειδοποίηση για ένα υποβόσκον πρόβλημα το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε άλλες καρδιακές και κυκλοφορικές παθήσεις αργότερα στη ζωή σας. Εξακολουθούμε να μην κατανοούμε πλήρως τι προκαλεί την προεκλαμψία και είναι απαραίτητη πολλή περισσότερη έρευνα για να μπορέσουμε να την κατανοήσουμε βελτιώνοντας τις ζωές όσων ζουν με καρδιακές και κυκλοφορικές παθήσεις», καταλήγει ο Δρ. Metin Avkiran, μέλος του Βρετανικού Ιδρύματος για την Καρδιά το οποίο χρηματοδότησε την έρευνα.