Μειωμένο κίνδυνο για εμφάνιση Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νοσημάτων του Εντέρου (ΙΦΝΕ) παρουσιάζουν τα παιδιά που περνάνε τουλάχιστον μισή ώρα στον ήλιο. Αυτό αναφέρει πρόσφατη έρευνα του The Australian National University (ANU).

Στα ΙΦΝΕ ανήκει η Ελκώδης Κολίτιδα και η Νόσος Crohn. Πρόκειται για χρόνιες παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος με παρόμοια συμπτώματα. Τουλάχιστον τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από ΙΦΝΕ. Παρόλο που στην Ελλάδα δεν έχει γίνει καμία ολοκληρωμένη απογραφή των πασχόντων από τη Νόσο του Crohn και την Ελκώδη Κολίτιδα επιδημιολογικές μελέτες από το εξωτερικό αναφέρουν ότι περίπου το 0,1% του πληθυσμού είναι ασθενείς. Αν αυτό ισχύει και στην πατρίδα μας, τότε μιλάμε για τουλάχιστον 10.000 Έλληνες πάσχοντες.

Η παιδιατρική μελέτη διεξήχθη στη Μελβούρνη και επικεφαλής της ήταν η καθηγήτρια Robyn Lucas.

«Το να παίζει ένα παιδί στον ήλιο θα μπορούσε να είναι κομβικό για τη ζωή του. Βρήκαμε παιδιά που ήταν εκτεθειμένα στον ήλιο για μισή ώρα την ημέρα συνολικά και παρατηρήσαμε πως είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ΙΦΝΕ σχεδόν κατά 20%», δήλωσε η καθ. Lucas.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης πως ακόμα και πιο σύντομες περίοδοι έκθεσης στον ήλιο μείωναν τον κίνδυνο. «Κάθε 10 λεπτά έκθεσης στον ήλιο μείωναν τον κίνδυνο ανάπτυξης Φλεγμονώδους νόσου του Εντέρου κατά 6%», δήλωσε η καθ. Lucas.

«Σε αυτό το στάδιο, αυτό που έχουμε δείξει, είναι ότι υπάρχει μία σχέση μεταξύ της ελλιπούς έκθεσης στον ήλιο και της αύξησης κινδύνου για ΙΦΝΕ».

«Γνωρίζαμε ήδη πως το φως του ήλιου επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα με τρόπους που θα μπορούσε να μειώσει τα ΙΦΝΕ αλλά δεν γνωρίζουμε με ποιον ακριβώς τρόπο συμβαίνει αυτό».

Η έκθεση στον ήλιο είναι απαραίτητη για κάθε άνθρωπο. Φυσικά αυτό πρέπει να γίνεται με μέτρο και όχι σε επίπεδο που να καταστεί επικίνδυνη.