Τα επιστημονικά στοιχεία μέχρι στιγμής έχουν αποδείξει ότι ο κορωνοϊός συνεχίζει να ταλαιπωρεί τους ασθενείς αρκετές βδομάδες μετά την ανάρρωσή τους. Οι επιστήμονες συνεχίζουν να εστιάζουν και ερευνούν αυτό το φαινόμενο, που το ονομάζουν μετά-COVID σύνδρομο, σύμφωνα κατά το οποίο οι ασθενείς εμφανίζουν διαταραχές της διάθεσης, κόπωση και γνωστικές διαταραχές και δυσκολεύουν την κοινωνική ζωή των ασθενών και την επιστροφή τους στην κανονική ροή της καθημερινότητάς τους. Η πιο πρόσφατη έρευνα πραγματοποιήθηκε από την Mayo Clinic που βρίσκεται στη Μινεσότα των Ηνωμένων Πολιτειών και δημοσιεύτηκε στο Mayo Clinic Proceedings.

Αν και η έρευνα αφορά μόλις 100 ασθενείς που συμμετείχαν στο πρόγραμμα αποτάστασης της κλινικής για ασθενείς που νόσησαν από κορωνοϊό, σίγουρα προσθέτει ακόμα ένα λιθαράκι στο πλήθος προηγούμενων ερευνών για τα συμπτώματα που επιμένουν και την μακρά Covid-19. Οι ασθενείς συμμετείχαν στο πρόγραμμα αποκατάστασης την περίοδο μεταξύ 1ης Ιουνίου εώς 31 Δεκεμβρίου του 2020 και είχαν διάμεση ηλικία τα 45 έτη, ενώ το 68% ήταν γυναίκες. Η κατάστασή τους αξιολογήθηκε κατά μέσο όρο 93 ημέρες μετά τη μόλυνση από κορωνοϊό.

Το πιο σύνηθες σύμπτωμα που εμφάνισαν οι ασθενείς ήταν η κόπωση και συγκεκριμένα αφορούσε στο 80% των ασθενών. Το 59% παρουσίασε αναπνευστικά προβλήματα ενώ ένα παρόμοιο ποσοστό ασεθνών παρουσίασε νευρολογικές διαταραχές. Περισσότερο από το 1/3 των συμμετεχόντων ανέφερε ότι παρουσίασε δυσκολίες να εκτελέσουν βασικές καθημερινές εργασίες και μόλις ένας στους τρείς ασθενείς επέστρεψε αμέσως στους κανονικούς ρυθμούς της εργασίας τους.

Το ενδιαφέρον επίσης είναι ότι οι συγκεκριμένοι ασθενείς δε χρειάστηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο και δεν ανήκαν σε ευπαθείς ομάδες: «Οι περισσότεροι ασθενείς της μελέτης δεν είχαν προϋπάρχουσες παθήσεις πριν να νοσήσουν με κορωνοϊο, ενώ αρκετοί δεν παρουσίασαν σοβαρά συμπτώματα για να εισαχθούν στο νοσοκομείο», αναφέρει ο Greg Vanichkachorn, γιατρός και διευθυντής του Προγράμματος Κλινικής Αποκατάστασης του Κορωνοϊού και επικεφαλής της έρευνας.

«Οι περισσότεροι από τους ασθενείς χρειάστηκαν φυσιοθεραπείες και εργοθεραπείες ή αποκατάσταση των εγκεφαλικών βλαβών για να αντιμετωπίσουν την γνωστική εξασθένιση» σημειώνει ο δρ. Vanichkachornενώ επίσης συμπληρώνει ότι παρόλο που οι περισσότεροι είχαν έντονη κόπωση «περισσότεροι από τους μισούς ανέφεραν επίσης δυσκολίες στη σκέψη, περιγράφοντας το φαινόμενο της «ομίχλης του εγκεφάλου». Πολλοί μάλιστα δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουνν στην εργασία τους για αρκετούς μήνες».

Τέλος, ο δρ. Vanichkachorn επισημαίνει πως όσο ακόμα ο κορωνοϊός υπάρχει στη ζωή μας, θα δούμε κι άλλους ασθενείς με το μετά-COVID σύνδρομο και οι υγειονομικές αρχές θα πρέπει να είναι καταλλήλως προετοιμασμένες.

Διαβάστε επίσης 

Κορωνοϊός: Ο ένας στους δέκα ταλαιπωρείται ακόμη οκτώ μήνες μετά – Τα επίμονα συμπτώματα

Κορωνοϊός: Πέντε συμπτώματα επίμονης νόσου που διαρκούν μήνες