Ασθενείς που διαγνώστηκαν με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 πριν την ηλικία των 40 ετών έχουν διπλάσιες πιθανότητες πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Circulation. Εκείνοι οι οποίοι αναπτύσσουν την πάθηση πριν τη μέση ηλικία είναι σχεδόν τρεις φορές πιο πιθανό να πεθάνουν από έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο με τον μεγαλύτερο κίνδυνο να εντοπίζεται στις γυναίκες.

Ο κίνδυνος μειώνεται σταθερά στους ανθρώπους όπου η διάγνωση έγινε σε ηλικία άνω των 80 ετών καθώς είχαν τις ίδιες πιθανότητες θανάτου με τους συνομήλικους τους που δεν έπασχαν από σακχαρώδη διαβήτη. Οι ειδικοί ανέφεραν πως τα ευρήματα δείχνουν ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψη της νόσου, η οποία συσχετίζεται με την παχυσαρκία – ειδικά στις νέες γυναίκες.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης θέλησαν να ερευνήσουν το βαθμό στον οποίο οι πάσχοντες από διαβήτη κινδυνεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, έχοντας ως κριτήριο το πότε είχε διαγνωσθεί η νόσος. Οι ερευνητές μελέτησαν τα στοιχεία 318.083 ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και σχεδόν 1,6 εκατομμυρίων υγιών ανθρώπων για νόσους που σχετίζονται με καρδιαγγειακές παθήσεις, από το 1998  έως το 2013. Οι θάνατοι από καρδιαγγειακά αίτια ή οποιοδήποτε άλλο αίτιο παρακολουθήθηκαν από το 1998 έως το 2014.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου επανελέγχου που ανήλθε στα 2,5 χρόνια οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα για να ελέγξουν τους συμμετέχοντες με διαβήτη τύπου 2 με τους συνομήλικους τους χωρίς σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι πάσχοντες είχαν διαγνωσθεί πριν την ηλικία των 40 ετών διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακό επεισόδιο, καρδιακή ανακοπή ή κολπική μαρμαρυγή.

Σύμφωνα με τους μελετητές οι γυναίκες είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις συγκριτικά με τους άνδρες. Αυτός ο κίνδυνος μειωνόταν σταθερά ανάλογα με την ηλικία της διάγνωσης. Αλλά οι ασθενείς που διαγνώστηκαν πριν την ηλικία των 40 ετών είχαν σχεδόν πέντε φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση εμφράγματος του μυοκαρδίου και τέσσερις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις. Οι ασθενείς που είχαν αναπτύξει τη νόσο πριν από την ενηλικίωσή τους διαπιστώθηκε ότι ζούσαν τουλάχιστον μία δεκαετία λιγότερο συγκριτικά με τους υγιείς συμμετέχοντες.

Ο επικεφαλής της μελέτης Naveed Sattar, καθηγητής μεταβολικής ιατρικής δήλωσε πως οι υγειονομικές παρεμβάσεις θα πρέπει να στοχεύουν τους νεότερους ασθενείς είτε ήδη νοσούν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 είτε έχουν αυξημένο κίνδυνο.

«Η μελέτη μας καταδεικνύει πως χρειάζεται να είμαστε πιο επιθετικοί ως προς τον έλεγχο των παραγόντων κινδύνου του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 σε νεότερους ανθρώπους και ειδικά στις γυναίκες. Επιπλέον ότι λιγότερη ενέργεια πρέπει να καταναλώνεται στην παρακολούθηση ανθρώπων άνω των 80 ετών, αν δεν εμφανιστούν απτά συμπτώματα», καταλήγει ο Δρ. Sattar.