Οι άνθρωποι που εκτίθενται μακροχρόνια στην ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες θανάτου από την COVID-19, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

Σε μια ανάλυση περισσότερων από 3.000 κομητειών των ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκε στο Science Advances, οι ερευνητές βρήκαν ότι μόνο μια μικρή αύξηση στη μακροχρόνια μέση έκθεση στα μικροσωματίδια της ρύπανσης (PM2.5) αύξανε τον κίνδυνο θανάτου από COVID-19 κατά περισσότερο από 10%.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση καθιστά τόσο τη γρίπη όσο και άλλες αναπνευστικές παθήσεις πιο σοβαρές, επομένως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα PM2.5 αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου και από COVID-19, όπως αναφέρει ο ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης και ερευνητικός συνεργάτης στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης, Jeremy Jackson.

Η μελέτη εξέτασε δεδομένα θανάτων σε εύρος κομητείας σχετικά με τον κορωνοϊό και τα συνέκρινε με τις εκτιμώμενες ημερήσιες συγκεντρώσεις PM2.5 στις ΗΠΑ από το 2000 έως το 2016. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια μικρή αύξηση στην ατμοσφαιρική ρύπανση –μόλις 1 μικρογραμμάριο ανά κυβικό μέτρο- συνδεόταν με 11% αύξηση στα ποσοστά θανάτου της κομητείας από COVID-19.

Στην πραγματικότητα, το εύρημα του αυξημένου κινδύνου δεν μπορεί να υποδείξει με ακρίβεια ποιος ενδεχομένως να υποκύψει στον ιό, αλλά οι επιστήμονες ευελπιστούν πως τα ευρήματα θα ενθαρρύνουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να επανεξετάσουν τις βλάβες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

«Η έρευνα σχετικά με πώς οι τροποποιήσιμοι παράγοντες μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της COVID-19 και να αυξήσουν τον κίνδυνο θνησιμότητας είναι σημαντική για την καθοδήγηση πολιτικών και συμπεριφορών με στόχο την ελαχιστοποίηση της θνησιμότητας που σχετίζεται με την πανδημία. Τέτοιες έρευνες θα μπορούσαν, επίσης, να παράσχουν πιο ισχυρά επιστημονικά επιχειρήματα για την επανεξέταση των ορίων για το PM2,5 και άλλων περιβαλλοντικών πολιτικών εν μέσω πανδημίας, ειδικά σε περιοχές όπου τα επίπεδα βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα», επισημαίνει ο επίσης συγγραφέας, Xiao Wu, από το τμήμα βιοστατιστικής της Σχολής Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Πανεπιστημίου Harvard.

Επιπλέον, οι συσχετισμοί κομητείας-επιπέδου ρύπανσης μπορούν να επικαιροποιήσουν σημαντικές άμεσες πολιτικές δράσεις που θα ωφελήσουν τη δημόσια υγεία, όπως η διάθεση εξοπλισμού ατομικής προστασίας και οι νοσοκομειακές κλίνες σε περιοχές με ιστορικά υψηλότερη ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η θέρμανση του πλανήτη δεν έχει κάποια επίδραση στην πανδημία, αλλά η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και τα ηλεκτρικά οχήματα είναι υπεύθυνα για τα περισσότερα PM2.5. Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι σε πολλές πόλεις του κόσμου, όπως η Νέα Υόρκη, τα επίπεδα PM2.5 μειώθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια των lockdown λόγω πανδημίας και αυξήθηκαν εκ νέου όταν η κανονικότητα επέστρεψε.

«Είναι αποθαρρυντικό να βλέπουμε τα επίπεδα ρύπανσης να επανέρχονται στα προηγούμενα επίπεδα, αλλά είναι άκρως σημαντικό το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε ένα μαζικό πείραμα σε ολόκληρο τον πλανήτη που έδειξε πόσο άμεσα μπορούμε να μειώσουμε την υπερβολική ρύπανση αν το βάλουμε στο μυαλό μας», καταλήγουν οι επιστήμονες.

Διαβάστε επίσης

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Για ποιους ασθενείς αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Κορωνοϊός – Ασθενείς: Ποια βιταμινη λείπει στο 80% των νοσηλευόμενων

Κορωνοιός – Αντισώματα: Αυτοί οι ασθενείς αναρρώνουν ταχύτερα