Γράφει η Εύα Παυλάτου

Να καθυστερήσουν τις κρατήσεις των καλοκαιρινών διακοπών τους μέχρι να ξεκαθαρίσει η πορεία του Covid-19, προέτρεψε σήμερα τους πολίτες στο Ηνωμένο Βασίλειο ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών, Γκραντ Σαπς.

Ο ίδιος, παραδέχθηκε πως ένα σχέδιο εξόδου από το lockdown, που έχει επιβληθεί λόγω της πανδημίας του Covid-19, δεν προβλέπεται να τεθεί σε εφαρμογή πριν περάσουν δύο εβδομάδες. Την Πέμπτη το υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωσε παράταση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 7 του επόμενου μήνα.

Αίσθηση και αντιδράσεις προκάλεσε η δήλωση του υπουργού πως ούτε ο ίδιος σκοπεύει να κάνει τώρα κράτηση για καλοκαιρινές διακοπές. Μιλώντας σήμερα στο Radio 4 του BBC ο Σαπς είπε: «Δεν θα έκλεινα καλοκαιρινές διακοπές, ας το θέσουμε έτσι», όταν ρωτήθηκε αν ο ίδιος θα έκανε κράτηση για το καλοκαίρι αυτή την περίοδο.

Ο υπουργός Μεταφορών αποκάλυψε, επίσης, πως η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τους ειδικούς επιστήμονες να παρουσιάσουν έκθεση με τις απόψεις τους για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων μέσα σε χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων.

Την ίδια στιγμή ο νέος ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, κατηγόρησε τον υπουργό Εξωτερικών, Ντόμινικ Ράαμπ, ο οποίος αντικαθιστά τον πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, που αναρρώνει από τον Covid-19, για «δισταγμό» να υπογράψει ένα σχέδιο εξόδου από τα περιοριστικά μέτρα για την εξάπλωση της πανδημίας, τα οποία αναμένεται να πλήξουν ανεπανόρθωτα την οικονομία.