Ο διεθνούς κύρους παιδό-καρδιοχειρουργός  κ. Γιώργος Σαρρής εξελέγη πρόσφατα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Παιδοκαρδιοχειρουργικής Εταιρείας (European Congenital Heart Surgeons Association – ECHSA) κύριος άξονας δράσης της οποίας είναι η συνεχιζόμενη ανάπτυξη της ευρείας Βάσης Δεδομένων Παιδοκαρδιοχειρουργικών Επεμβάσεων της Εταιρείας σε Πανευρωπαϊκή αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα.

Η ECHSA δίνει μεγάλη έμφαση στη συλλογή δεδομένων από τα αποτελέσματα παιδοκαρδιοχειρουργικών επεμβάσεων από όλη την Ευρώπη αλλά και από όλες τις Ηπείρους. Τα δεδομένα αυτά, που αφορούν ήδη περί τις 300,000 παιδοκαρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, συμβάλλουν ώστε να καταστεί εφικτή, με μεγάλη στατιστική ακρίβεια, η μελέτη της αποτελεσματικότητας των επεμβάσεων αυτών, ο εντοπισμός παραγόντων κινδύνου, ο προσδιορισμός των επιπλοκών, και η σύγκριση των αποτελεσμάτων. Στόχος είναι ο καθορισμός ευρωπαϊκών “standards of care” και η διαμόρφωση κατευθυντηρίων οδηγιών διασφάλισης και βελτίωσης της ποιότητας των παιδοκαρδιοχειρουργικών επεμβάσεων, ώστε να μειώνεται η θνητότητα και η νοσηρότητα και να βελτιώνεται μακροπρόθεσμα η ποιότητα της ζωής των παιδιών με καρδιολογικά προβλήματα ακόμα και μετά την ενηλικίωση.

Πέραν της αξιοποίησης των στοιχείων της Βάσης Δεδομένων, η ECHSA δίδει ιδιαίτερη έμφαση στην διενέργεια στοχευμένων κλινικών μελετών σημαντικών προβλημάτων της παιδοκαρδιοχειρουργικής, τα αποτελέσματα των οποίων δημοσιεύονται στα υψηλοτέρου κύρους επιστημονικά περιοδικά και συνιστούν σημαντικά βοηθήματα για την ποιοτική άσκηση της Παιδοκαρδιοχειρουργικής παγκοσμίως. Παράδειγμα είναι οι κατευθυντήριες οδηγίες για την καρδιοχειρουργική αντιμετώπιση της σύμπλοκης πάθησης που είναι γνωστή σαν μετάθεση των μεγάλων αγγείων. Οι οδηγίες αυτές, που συντάχθηκαν από Διεπιστημονική Επιτροπή με επικεφαλής τον κ. Σαρρή, Πρόεδρο της ECHSA, ήταν το περισσότερο διαβασμένο άρθρο όλης της περασμένης χρονιάς στο European Journal of Cardiothoracic Surgery.

Στα πλαίσια της εκπαιδευτικής προσφοράς σε νεότερους παιδοκαρδιοχειρουργούς, η ECHSA αξιοποιεί τις επαναστατικές δυνατότητες που προσφέρει στην ιατρική η τεχνολογία του 3D Printing, την οποία έχει σημαντικά αναπτύξει στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς ο Πρόεδρος της Εταιρείας κ. Σαρρής. Ήδη παρουσιάστηκε το πρώτο από μια σειρά Σεμιναρίων Χειρουργικής Προσομοίωσης (Hands-On Surgical Simulation Training Workshops) κατά τη διάρκεια του διεθνούς Συνεδρίου “Athens Cross Road Congress on Cardiovascular Diseases”, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 9 Νοεμβρίου 2018.

Η ECHSA προγραμματίζει την πραγματοποίηση κι άλλων τέτοιων σεμιναρίων στο μέλλον, με έμφαση σε διάφορες σημαντικές παιδο-καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις. «Η ελπίδα της ECHSA είναι να συμβάλλει στην πρόοδο της επιστήμης μας για το καλό των ασθενών», τόνισε ο κ. Σαρρής. «Η μελέτη και ανάλυση του πλούσιου υλικού που συσσωρεύεται διαρκώς στη Βάση Δεδομένων, σε συνδυασμό με τις πολυκεντρικές μελέτες και επιστημονικές δημοσιεύσεις της Εταιρείας, συμβάλλει αποφασιστικά στην βελτίωση της πρώιμης μετεγχειρητικής και της ύστερης επιβίωσης, αλλά και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο. Και ενώ όλα αυτά αποτελούν τους παγκόσμιους στόχους της ECHSA, για τους οποίους θα εργαστώ από την θέση του Προέδρου της που μου εμπιστεύτηκε, σαν Έλληνας, θα ήθελα να συμβάλλω ώστε, τα πολύτιμα αυτά εργαλεία και η τεχνογνωσία που διαθέτει η ECHSA να τύχουν ιδιαίτερης αξιοποίησης στην δικιά μας χώρα, τόσο από τους συναδέλφους επιστήμονες – ιατρούς όσο και από τους αρμοδίους πολιτειακούς παράγοντες, επ’ ωφελεία των μικρών μας ασθενών που τόσο χρειάζονται την φροντίδα όλων μας».