Επιτείνεται ο κίνδυνος ο ιός Έμπολα να αρχίσει να εξαπλώνεται ξανά στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, καθώς ασθενής απέδρασε από κλινική, περιπλέκοντας τις προσπάθειες να περιοριστεί η επιδημία, έξι κρούσματα της οποίας έχουν επιβεβαιωθεί από την περασμένη εβδομάδα, τόνισε χθες Κυριακή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η κυβέρνηση της ΛΔ Κονγκό απείχε δύο ημέρες από την κήρυξη του τέλους της δέκατης επιδημίας του Έμπολα στην επικράτειά της — της δεύτερης χειρότερης στην παγκόσμια ιστορία — όταν ανακάλυψε νέα αλυσίδα μετάδοσης, τη 10η Απριλίου, έπειτα από επτά εβδομάδες και πλέον χωρίς νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Έκτοτε, οι υγειονομικές αρχές καταβάλλουν προσπάθεια να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού, που προκαλεί υψηλό πυρετό, αιμορραγία και οδηγεί συχνά στον θάνατο από πολυοργανική ανεπάρκεια.

Όμως την Παρασκευή, 28χρονος οδηγός μοτοταξί, που είχε διαγνωστεί προς προσβλήθηκε από τον ιό, απέδρασε από το κέντρο θεραπείας όπου νοσηλευόταν, στην πόλη Μπένι.

«Χρησιμοποιούμε όλες τις επιλογές που έχουμε για να τον βρούμε, να τον απομακρύνουμε από την κοινότητα», τόνισε ο Μπουμπακάρ Ντιαλό, στέλεχος του ΠΟΫ. «Περιμένουμε δευτερογενείς μολύνσεις» από αυτό το κρούσμα, πρόσθεσε.

Δεκαετίες ατέλειωτων ένοπλων συρράξεων και κακοδιαχείρισης του κράτους έχουν μειώσει στο ναδίρ την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τις αρχές στη ΛΔ Κονγκό. Παρότι η δέκατη επιδημία του Έμπολα έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 2.200 ανθρώπους από τον Αύγουστο του 2018, έρευνες δείχνουν πως πολλοί θεωρούν την ασθένεια αυτή «απάτη».

Τα μικρά ξεσπάσματα είναι συνηθισμένα προς το τέλος κάθε επιδημίας. Αυτό που χρειάζεται να κάνουν οι υγειονομικοί είναι να περιορίζουν την εξάπλωση, ιχνηλατώντας τις επαφές των κρουσμάτων, θέτοντας τις σε καραντίνα και κάνοντας εμβολιασμό.

«Δεν έχουμε λεπτομέρειες ακόμα. Όλοι συνεργαζόμαστε με τις αρχές, με νέους και με εκπροσώπους οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών για να τον βρούμε. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη», ανέφερε ο Ντιαλό μέσω WhatsApp.

Την Παρασκευή εντοπίστηκε ακόμη ένα κρούσμα μόλυνσης από τον Έμπολα, το έκτο, πρόσθεσε. Πρόκειται για ένα κορίτσι 15 ετών.

Ο αντιδήμαρχος της Μπένι, ο Μουχίντο Μπακουαναμάχα, επιβεβαίωσε πως δεν έχει εντοπιστεί ακόμη ο ασθενής που το έσκασε από την κλινική. «Καθώς δεν του χορηγείται θεραπεία», το πιθανότερο είναι ότι «θα πεθάνει» και θα υπάρξουν «πολλές» μολύνσεις, προειδοποίησε.

Δύο νέα εμβόλια έχουν φέρει αποτελέσματα στον περιορισμό του Έμπολα, όμως η δράση ένοπλων ομάδων εμποδίζει τους εργαζόμενους στις υγειονομικές υπηρεσίες να φθάσουν σε ορισμένες πιο απομακρυσμένες κοινότητες που πλήττονται από την επιδημία.

Το εθνικό σύστημα υγείας στην αφρικανική χώρα, που ήδη βρισκόταν σε κακή κατάσταση, είναι ταυτόχρονα αντιμέτωπο με επιδημίες του Έμπολα, της ιλαράς, της χολέρας, αλλά και με την παγκόσμια πανδημία του νέου κορονοϊού.

Στη γιγαντιαία χώρα της κεντρικής Αφρικής καταγράφονται επισήμως 25 θάνατοι εξαιτίας της ασθένειας COVID-19 επί συνόλου 327 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ειδήσεις σήμερα:

Όπερα του Παρισιού: Το «ευχαριστώ» των χορευτών στους γιατρούς που δίνουν καθημερινή μάχη με τον κορωνοϊό

Χαλαρώνουν από σήμερα τα μέτρα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες