Νέες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες Κυριακή στις ΗΠΑ κατά της καραντίνας που έχει επιβληθεί λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, την ώρα που κυβερνήτες διαφωνούσαν με τον ισχυρισμό του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι διαθέτουν επαρκή τεστ για την covid-19 και ότι πρέπει να ανοίξουν ξανά την οικονομία των πολιτειών τους.

Περίπου 2.500 άνθρωποι διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα της πολιτείας Ουάσινγκτον, την Ολύμπια, για να διαμαρτυρηθούν κατά της απόφασης του Δημοκρατικού κυβερνήτη Τζέι Ίνσλι να επιβάλει καραντίνα στους κατοίκους, αγνοώντας την απαγόρευση στις συγκεντρώσεις περισσότερων από 50 ανθρώπων.

Παρά τις εκκλήσεις των διοργανωτών της διαδήλωσης προς τους συμμετέχοντες να φορούν μάσκα, πολλοί δεν το έκαναν.

Στο Ντένβερ εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το Καπιτώλιο της πολιτείας για να ζητήσουν την άρση του lockdown στο Κολοράντο. Την ώρα που διαδηλωτές είχαν κλείσει τους δρόμους με τα αυτοκίνητά τους, μέλη του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού φορώντας μάσκες και ιατρικές ποδιές στέκονταν στις διασταυρώσεις σε μια αντι-διαδήλωση.

Η καραντίνα, η οποία είναι απαραίτητη σύμφωνα με τους ειδικούς για τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας covid-19, έχει πλήξει την οικονομία των ΗΠΑ και περισσότεροι από 22 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ζητήσει να ενταχθούν στο ταμείο ανεργίας τον τελευταίο μήνα.

Διαδηλώσεις για την άρση της καραντίνας έχουν πραγματοποιηθεί ήδη σε πόλεις στο Τέξας, το Ουισκόνσιν και τις πρωτεύουσες των πολιτειών Οχάιο, Μινεσότα, Μίσιγκαν και Βιρτζίνια.

“Αυτοί οι άνθρωποι αγαπούν τη χώρα μας”, δήλωσε ο Τραμπ στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί καθημερινά από τον Λευκό Οίκο με θέμα την πορεία της επιδημίας. “Θέλουν να επιστρέψουν στη δουλειά”.

Ωστόσο ο Ίνσλι αύξησε τις επιθέσεις του εναντίον του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος ζητεί την “απελευθέρωση” των πολιτειών, τονίζοντας ότι ο Τραμπ ενθαρρύνει τους πολίτες να παραβιάσουν τη νομοθεσία περί καραντίνας.

“Αυτές οι εντολές είναι στην πραγματικότητα νομοθεσία των πολιτειών”, επεσήμανε. “Δεν θυμάμαι καμία άλλη εποχή στην Αμερική που να έχουμε δει έναν Αμερικανό πρόεδρο να ενθαρρύνει τους πολίτες να παραβιάσουν τους νόμους”.

Στη Νέα Υόρκη, επίκεντρο στις ΗΠΑ της πανδημίας, το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν 507 νέοι θάνατοι, ο μικρότερος αριθμός θανάτων από την 2α Απριλίου. Στις 9 Απριλίου καταγράφηκαν 799 θάνατοι, ο μεγαλύτερος αριθμός ημερήσιων θανάτων στην Νέα Υόρκη. Παράλληλα μειώθηκε ο αριθμός των ασθενών που χρειάστηκε να νοσηλευθούν, αλλά και αυτός όσων βρίσκονται σε αναπνευστήρες.

“Αν οι αριθμοί διατηρηθούν και η τάση αυτή συνεχιστεί, έχουμε ξεπεράσει την κορύφωση”, δήλωσε ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο, ενώ παράλληλα κάλεσε τους πολίτες να εξακολουθήσουν τα τηρούν τα μέτρα κοινωνικής απόστασης.

Δεν υπάρχουν αρκετά τεστ

Οι ΗΠΑ έχουν μέχρι στιγμής τον υψηλότερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων παγκοσμίως, με περισσότερες από 750.000 μολύνσεις και περισσότερους από 40.500 θανάτους.

Ο Κουόμο μαζί με άλλους κυβερνήτες ζητούν τη διενέργεια περισσότερων τεστ για τον εντοπισμό κρουσμάτων, αλλά και τεστ αντισωμάτων για να εκτιμηθεί η ανοσία της κοινότητας προτού ανοίξουν και πάλι τις πολιτείες τους.

Ο Λάρι Χόγκαν, ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης του Μέριλαντ, δήλωσε στο CNN ότι οι ισχυρισμοί του Τραμπ και του αντιπροέδρου του Μάικ Πενς ότι οι πολιτείες έχουν πολλά τεστ “είναι εντελώς ανακριβείς”.

Ο Ραλφ Νόρθαμ, ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Βιρτζίνα, επεσήμανε στο ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο ότι η άποψη ότι οι πολιτείες διαθέτουν επαρκή τεστ είναι “παράλογη”.

Οι περιοχές του Μέριλαντ, της Βιρτζίνια και της πόλης Ουάσινγκτον εξακολουθούν να παρατηρούν αύξηση των κρουσμάτων της covid-19.

Το Νιού Τζέρσι ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι καταγράφηκαν σχεδόν 3.900 νέα κρούσματα, τα περισσότερα εδώ και περισσότερο από δύο εβδομάδες. Η Βοστόνη και το Σικάγο επίσης αρχίζουν να αναδεικνύονται σε επίκεντρα της επιδημίας, με τον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων να σημειώνουν αύξηση τις τελευταίες ημέρες.

Αρκετές πολιτείες -ανάμεσά τους το Οχάιο, το Τέξας και η Φλόριντα- έχουν ανακοινώσει ότι σκοπεύουν να ανοίξουν κάποιους τομείς της οικονομίας τους από την 1η Μαΐου, ίσως και νωρίτερα.

Οι κυβερνήτες του Μίσιγκαν και του Οχάιο δήλωσαν χθες ότι θα μπορούσαν να διπλασιάσουν ή και να τριπλασιάσουν την ικανότητά τους να διενεργούν τεστ, αν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση τους βοηθούσε να αποκτήσουν περισσότερα υλικά απαραίτητα για τη διαδικασία.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Πάνω από 160.000 ζωές έχει «θερίσει» ο κορωνοϊός – Ο ενημερωμένος «χάρτης» του ιού

Πάσχα 2020 – Κορωνοϊός: Πώς γιόρτασαν οι ορθόδοξοι ανά τον κόσμο εν μέσω της πανδημίας