Άλλοι 37 άνθρωποι υπέκυψαν μέσα σε ένα 24ωρο στην ασθένεια COVID-19 στο Μεξικό, όπου εντοπίστηκαν 450 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι των υγειονομικών υπηρεσιών.

Το σύνολο των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού έφθασε έτσι τους 486, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί ξεπέρασε τις έξι χιλιάδες και ανέχεται πλέον σε 6.297.

Ο Μεξικανός υφυπουργός Υγείας Ούγο Λόπες-Γκατέλ εκτίμησε την περασμένη εβδομάδα ότι ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί ενδέχεται να ξεπερνά τους 26.000.

Στη Σιουδάδ Χουάρες, πόλη πάνω στα σύνορα με τις ΗΠΑ απέναντι από το Ελ Πάσο του Τέξας, έχουν εντοπιστεί 82 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 19 ασθενείς έχουν υποκύψει. Τις τελευταίες ημέρες, έχουν ξεσπάσει διαδηλώσεις έξω από εργοστάσια, ανάμεσά τους και κάποια που ανήκουν σε αμερικανικές εταιρείες, μετά τους θανάτους εργαζομένων που συνάδελφοί τους λένε πως οφείλονταν στον κορωνοϊό.

Αρκετοί εργαζόμενοι της Lear Corporation, κατασκευάστριας καθισμάτων αυτοκινήτων με έδρα το Μίσιγκαν, έχουν πεθάνει στη Χουάρες, επιβεβαίωσε η διεύθυνσή της στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Η Honeywell International Inc επίσης επιβεβαίωσε ότι ένας εργαζόμενος σε εργοστάσιό της στη Χουάρες πέθανε στο σπίτι του όπου είχε τεθεί σε αυτοαπομόνωση αφού εξετάστηκε από γιατρό.

Οι θάνατοι και οι διαδηλώσεις στα εργοστάσια της περιοχής των συνόρων ακολουθούν τον εντοπισμό εστιών του κορωνοϊού σε εργοστάσια συσκευασίας κρέατος στις ΗΠΑ, που έχουν προκαλέσει ανησυχία για τις εργασιακές συνθήκες εν μέσω της πανδημίας.

Τα περιοριστικά μέτρα για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού έχουν προκαλέσει προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού στην αχανή ζώνη εφαρμογής της συμφωνίας «ελεύθερου εμπορίου» μεταξύ των ΗΠΑ, του Καναδά και του Μεξικού. Η ένταση μεταξύ των κυβερνήσεων και μεταξύ των κυβερνήσεων και των επιχειρήσεων για το ποιοι τομείς είναι απαραίτητοι και πρέπει να παραμείνουν σε λειτουργία εντείνονται.

Χθες δεκάδες άνθρωποι διαδήλωσαν έξω από το εργοστάσιο της Honeywell Ademco, όπου κατασκευάζονται συστήματα ανίχνευσης πυρός και συναγερμοί, απαιτώντας να αναστείλει προσωρινά τη λειτουργία του. «Θέλουμε να τηρήσουν την καραντίνα», είπε ο Μάριο Σέσαρ Γκονσάλες. «Ο διευθυντής μας είπε ότι είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε. Δεν νομίζω ότι οι συναγερμοί είναι απαραίτητο να φτιάχνονται αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.

Η Χάνιγουελ αντέτεινε σε γραπτή ανακοίνωσή της στο Ρόιτερς πως στο εργοστάσιο κατασκευάζονται επίσης συστήματα ελέγχου θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού για κρίσιμες υποδομές όπως νοσοκομεία και εργαστήρια, ενώ εξέφρασε τη «βαθιά λύπη» της για τον θάνατο του εργαζομένου της.

Η εταιρεία σημείωσε ότι οι αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει ότι ο εργαζόμενός της πέθανε από την COVID-19, την ασθένεια που προκαλεί ο κορωνοϊός. Πάντως διαβεβαίωσε πως έκλεισε την εγκατάσταση για 48 ώρες για να γίνει απολύμανση. Η εταιρεία δεν διευκρίνισε πότε πέθανε ο εργαζόμενος.

Η μεξικανική κυβέρνηση διενεργεί έρευνα για το εάν και κατά πόσον εταιρείες που δεν είναι «απολύτως απαραίτητο» να λειτουργούν αψηφούν τις κυβερνητικές οδηγίες. Αυτό θα μπορούσε να επισύρει ποινικές διώξεις για πρόκληση σοβαρών βλαβών στην υγεία των εργαζομένων και ακόμη και για θανάτους, επισήμανε προχθές Τετάρτη ο υφυπουργός Υγείας Λόπες Γκατέλ. Ο ίδιος υπολόγισε ότι το 15% των εταιρειών η συνέχιση της λειτουργίας δεν θεωρείται απολύτως απαραίτητη αρνούνται να συμμορφωθούν.