Σχεδόν τα δύο τρίτα των Αμερικανών εκτιμούν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ άργησε να λάβει αποφασιστικά μέτρα μπροστά στην απειλή της πανδημίας του κορωνοϊού ενώ εξαπλωνόταν σε άλλες χώρες, καταγράφει δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Πέμπτη.

Σύμφωνα με το κέντρο έρευνας Pew, το 65% των προσώπων που ερωτήθηκαν επικρίνουν τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης στην πρώτη της φάση από πλευράς του προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος υποβάθμιζε για πολλές εβδομάδες τη βαρύτητα της επιδημίας που άρχισε να εξαπλώνεται στην Κίνα στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2019.

Αν και οι γνώμες γενικά συνάδουν με την πολιτική τοποθέτηση, μικρή πλειοψηφία των αυτοπροσδιοριζόμενων ως μετριοπαθών και φιλελεύθερων υποστηρικτών των Ρεπουμπλικάνων, το 53%, συμφωνεί με το 92% των υποστηρικτών των Δημοκρατικών οι οποίοι στηλιτεύουν τη βραδύτητα της αντίδρασης του ενοίκου του Λευκού Οίκου, που βρίσκεται στο επίκεντρο μιας πολεμικής.

Κατά τη δημοσκόπηση του Pew Research Center, που διενεργήθηκε από την 7η ως τη 12η Απριλίου σε δείγμα 4.917 προσώπων, η πλειοψηφία (το 52%) των προσώπων που ερωτήθηκαν θεωρεί πως ο αμερικανός πρόεδρος εξωραΐζει την κατάσταση στις δημόσιες τοποθετήσεις του. Μόλις το 39% εκτιμά ότι ο δισεκατομμυριούχος Ρεπουμπλικάνος παρουσιάζει στην κοινή γνώμη την κατάσταση «όπως είναι» στις σχεδόν καθημερινές συνεντεύξεις που παραχωρεί και μεταδίδονται απευθείας τηλεοπτικά.

Ενώ οι ΗΠΑ είναι η χώρα του κόσμου που έχει δεχθεί το πιο βαρύ πλήγμα στον κόσμο εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού (τουλάχιστον 32.000 νεκροί, περί τα 660.000 κρούσματα μόλυνσης), η μεγάλη πλειοψηφία των Αμερικανών εκφράζει την ανησυχία της πως «το χειρότερο μένει ακόμη να έρθει» σε αυτή την υγειονομική και οικονομική κρίση.

Οι Αμερικανοί δεν συμφωνούν με τον πρόεδρό τους, που επιδιώκει να «ξαναβάλει μπρος» η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου: το 66% δηλώνει ανήσυχο για την άρση των περιορισμών πολύ πρόωρα, ενώ μόλις το 32% εκτιμά αντιθέτως πως αυτή προχωρά ή θα προχωρήσει πολύ καθυστερημένα.