Ο αμερικανικός στρατός πιστεύει ότι ο κορωνοϊός πιθανώς προέκυψε φυσικά, αντικρούοντας ότι κατασκευάστηκε σε κινέζικο εργαστήριο, τονίζοντας ωστόσο ότι εξακολουθεί να μην υπάρχει βεβαιότητα, δήλωσε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός Μαρκ Μάιλι.

«Υπάρχουν πολλές φήμες και εικασίες σε πολυάριθμα μέσα ενημέρωσης, ιστολόγια κλπ. Δεν πρέπει να σας εκπλήσσει το γεγονός ότι έχουμε δείξει έντονο ενδιαφέρον για αυτό και είχαμε πολλά μέλη των υπηρεσιών πληροφοριών να τις εξετάσουν προσεκτικά», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο Μάιλι, όταν ρωτήθηκε εάν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο κορωνοϊός μπορεί να αναπτύχθηκε σε κινέζικο εργαστήριο.

«Και θα ήθελα απλώς να πω, σε αυτό το σημείο, ότι είναι μη καταληκτικό, αν και το βάρος των αποδεικτικών στοιχείων φαίνεται να υποδεικνύει ότι προέκυψε φυσικά. Αλλά δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα», προσέθεσε.

Ουχάν: Η «γέννηση» της πανδημίας – Τα γεγονότα και τα μοιραία λάθη των πρώτων εβδομάδων

Καθυστερήσεις και λάθη με εκτεταμένες συνέπειες για την Κίνα και τον κόσμο φέρνουν στο φως συνεντεύξεις που διεξήγαγε η εφημερίδα Guardian στην Ουχάν, την πόλη όπου πιστεύεται ότι ξεκίνησε η πανδημία του κορωνοϊού.

Το αποκαλυπτικό άρθρο της βρετανικής εφημερίδας με τίτλο «Η γέννηση μιας πανδημίας: Οι πρώτες εβδομάδες του ξεσπάσματος του κορωνοϊού στην Ουχάν προσφέρει μια ματιά εκ των έσω στο τι εκτυλίχθηκε το πρώτο διάστημα στην πόλη της Κίνας, στους χειρισμούς της κινεζικής κυβέρνησης και στο πώς αυτά τα γεγονότα μας οδήγησαν εδώ που βρισκόμαστε σήμερα.

«Η αγορά θαλασσινών Χουανάν στο κέντρο της Ουχάν ήταν ένα μέρος όπου οι άνθρωποι συχνά κολλούσαν κρυολογήματα. Οι πωλητές ξεκινούσαν το στήσιμο των πάγκων τους ήδη από τις 3 πμ, βυθίζοντας τα χέρια τους σε κουβάδες με παγωμένο νερό, καθώς καθάριζαν και προετοίμαζαν τα προϊόντα για τους πελάτες που έφταναν κάθε πρωί. Η μεγάλη αγορά των πάνω από 20 διαδρόμων εκτεινόταν στις δύο πλευρές ενός κεντρικού δρόμου, σε μια πλούσια γειτονιά της εμπορικής συνοικίας Χάνκου. Κομμάτια κρέατος κρέμονταν από τσιγκέλια ή κείτονταν απλωμένα σε πλαστικά καλύμματα στο έδαφος. Οι εργαζόμενοι κυκλοφορούσαν στην αγορά με γαλότσες. Αυλάκια απορροής υδάτων διέτρεχαν τα πεζοδρόμια, δίπλα από καταστήματα που πωλούσαν τα πάντα, από ζωντανά πουλερικά μέχρι θαλασσινά και συστατικά για το μαγείρεμα. Ήταν ένα πολύβουο αλλά καθαρό μέρος. Έτσι, στα μέσα Δεκεμβρίου, όταν ο Λαν, ο οποίος πωλούσε αποξηραμένα θαλασσινά σε έναν από τους περισσότερους από 1.000 πάγκους της Χουανάν, αισθάνθηκε αδιάθετος, δεν το πήρε πολύ σοβαρά. Έμεινε σπίτι για να ξεκουραστεί, όμως αφού έχασε 3 κιλά μέσα σε λίγες μέρες, αποφάσισε να πάει σε ένα γενικό νοσοκομείο για έλεγχο. Από εκεί, εστάλη σε νοσοκομείο που ειδικεύεται σε μολυσματικές ασθένειες, όπου και εισήχθη ως ασθενής στις 19 Δεκεμβρίου. Θυμάται πώς το προσωπικό επαίνεσε τη θετική στάση του. “Ήμουν απλά λίγο άρρωστος. Δεν ένιωθα τον παραμικρό φόβο”, αναφέρει ο Λαν, ο οποίος ζήτησε να μην αποκαλυφθεί το πλήρες όνομά του».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, «αυτό που δεν μπορούσε να γνωρίζει ο Λαν ήταν πως ήταν ένα από τα πρώτα κρούσματα ενός νέου, εξαιρετικά μεταδοτικού κορωνοϊού που θα σκότωνε περισσότερους από 2.500 ανθρώπους στην πόλη του και θα ξεχυνόταν στον κόσμο, μολύνοντας περισσότερους από 1,6 εκατομμύρια ανθρώπους μέχρι στιγμής και σκοτώνοντας περισσότερους από 95.000. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας περιέγραψε το ξέσπασμα της Covid-19 ως τη χειρότερη παγκόσμια κρίση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».