Το «protothema.gr» βρέθηκε στην 112 Πτέρυγα Μάχης όπου βρίσκεται η ειδική κάψουλα αρνητικής πίεσης του ΕΚΑΒ.

Η ειδική κάψουλα αρνητικής πίεσης έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι τώρα σε αρκετές αεροδιακομιδές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού.

Έχει χρησιμοποιηθεί για παράδειγμα, στη μεταφορά του 25χρονου γόνου επιχειρηματικής οικογένειας από την Ικαρία στο Θριάσιο νοσοκομείο Ελευσίνας, στη Μύκονο για την μεταφορά της 39χρονης αγιογράφου και στην περίπτωση του 49χρονου λιμενικού από τη Νάξο.

Φυλάσσεται ως «κόρη οφθαλμού» στον σταθμό του ΕΚΑΒ στην 112 Πτέρυγα Μάχης, όπου είχαμε την ευκαιρία να την επισκεφτούμε σήμερα και να δούμε από κοντά το πιο πολύτιμο και δυσεύρετο εργαλείο που διαθέτει μέχρι στιγμής   το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον διευθυντή ιατρικών υπηρεσιών του ΕΚΑΒ, Δημήτρη Πύρρο, η ειδική κάψουλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αεροδιακομιδή μόλις ενός ασθενούς τη μέρα κι αυτό διότι το μοτέρ που διαθέτει και που παράγει την αρνητική πίεση χρειάζεται στη συνέχεια 12 ώρες συνεχούς φόρτισης.

close icon

VIDEO: YGEIAMOU

close icon

VIDEO: YGEIAMOU

close icon

VIDEO: YGEIAMOU

Το κόστος της μιας και μοναδικής κάψουλας ανέρχεται στις 20.000 ευρώ ενώ τις προσεχείς ημέρες αναμένονται δωρεές για πιο εξελιγμένα μοντέλα, συγκεκριμένα  5 κάψουλες αξίας 45.000 ευρώ η κάθε μία. 

Ένας ασθενής με λοιμώδες νόσημα που χρειάζεται να μεταφερθεί με αεροπλάνο ή ελικόπτερο πρέπει οπωσδήποτε να τοποθετείται μέσα στην αεροστεγώς κλεισμένη κάψουλα αρνητικής πίεσης.

Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να γίνει διασπορά του ιού μέσα στο αεροπλάνο, ενδεχομένως να κινδυνέψει να προσβληθεί και το πλήρωμα αν και τα μέτρα ασφάλειας που λαμβάνουν είναι δρακόντεια.

Σε περίπτωση που συμβεί αυτό το πλήρωμα τίθεται αυτόματα σε καραντίνα 14 ημερών και φυσικά εκτός υπηρεσίας, κάτι που θα ήταν καταστροφικό διότι δεν υπάρχουν πολλά πληρώματα αεροδιακομιδών.

Ταυτόχρονα η κάψουλα προστατεύει τον ασθενή από τις δύσκολες συνθήκες τις αεροδιακομιδής.