Στο επιτακτική ανάγκη διακοπής του καπνίσματος αναφέρθηκε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Αντιπρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Αναπληρωτής Καθηγητής Καρδιολογίας κ. Γεράσιμος Σιάσος.

Όπως είπε ο κ. Σιάσος, «τώρα περισσότερο από ποτέ είναι η κατάλληλη στιγμή για να σταματήσουμε να καπνίζουμε. Το κάπνισμα του τσιγάρου έχει αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο στους πνεύμονες και την καρδιά αλλά φαίνεται από νέες μελέτες ότι άτομα τα οποία καπνίζουν έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά από τη νόσο COVID-19. Η διακοπή του καπνίσματος έχει νόημα ακόμα και τώρα για να προστατευτεί κανείς από σοβαρή λοίμωξη COVID-19».

Σε καναδική μελέτη στο Πανεπιστήμιο British Columbia, η οποία δημοσιεύθηκε στο European Respiratory Journal, διαπιστώθηκε ότι η διακοπή του καπνίσματος θα μπορούσε να μειώσει την πιθανότητα η μόλυνση από SARS-CoV-2 να οδηγήσει σε σοβαρή ασθένεια COVID-19. Τα πνευμονικά κύτταρα των καπνιστών έχουν αυξημένα επίπεδα του υποδοχέα του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης ΙΙ (ACE-2) που χρησιμοποιεί ο ιός SARS-CoV-2 για να αποκτήσει πρόσβαση στον ανθρώπινο οργανισμό.

Σχετικά με την προσπάθεια εύρεσης νέου φαρμάκου ο κ. Σιάσος τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι εκτός από τις μεγάλες διεθνείς μελέτες και στην Ελλάδα πολλοί Έλληνες επιστήμονες πρωτοπορούν στη μάχη κατά του κορονοϊού. Πάνω από 100 ασθενείς έχουν ήδη ενταχθεί σε μελέτες στην Ελλάδα και σύντομα θα γνωρίζουμε εάν κάποιο από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται έχει θετικά αποτελέσματα.

Ειδήσεις σήμερα:

Bloomberg: Η Ελλάδα δείχνει τον σωστό τρόπο διαχείρισης της κρίσης του κορωνοϊού

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. για το Πάσχα

Χαρδαλιάς και Τσιόδρας στη Λάρισα – «Εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση» στον οικισμό Νέα Σμύρνη