«Κανείς δεν μπορούσε να πει πως ήταν προετοιμασμένος για μία τέτοια κρίση και ένα τέτοιο φαινόμενο το οποίο έχει παγκόσμιες διαστάσεις. Ήταν εκτός προγραμματισμού, εκτός προβλέψεων εκτός σχεδιασμού. Ήμασταν σε μία άλλη κατεύθυνση και ξαφνικά βρεθήκαμε σε ένα έκτακτο γεγονός το οποίο μας ανάγκασε να πάρουμε έκτακτα, προσωρινά και αναγκαία μέτρα με μεγάλη ταχύτητα. Ό,τι βλέπετε είναι δημιουργήματα λίγων ημερών. Τα αντανακλαστικά υπήρξαν από την κυβέρνηση και λειτουργήσαμε ακαριαία», δήλωσε στον ΘΕΜΑ 104,6 και στην εκπομπή του Ηλία Σιακαντάρη ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Για την απόφαση να ληφθεί το μοντέλο της αναστολής εργασίαςκαι όχι της επιδότησης της εργασίας, ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι «πρώτη προτεραιότητα από την κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό ήταν η διαφύλαξη και περιφρούρηση του κοινωνικού αγαθού της υγείας. Τι να χρηματοδοτήσω σε μία επιχείρηση που δεν λειτουργεί; Πιο είναι πιο σημαντικό, να αναστείλω τη λειτουργία της επιχείρησης και των εργαζομένων ή να τους διατηρώ μέσω πανδημίας να εργάζονται; Επιλέξαμε να σταματήσουμε τη λειτουργία επιχειρήσεων. Εμείς δεν θέλαμε τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις να λειτουργούν χωρίς να έχουν να παράγουν τίποτα και να θέτουν σε κίνδυνο και τους εργαζόμενους».

Ο κ. Βρούτσης διευκρίνισε ότι «με τα μέτρα καλύψαμε το 86% των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε ΚΑΔ. Το υπόλοιπο 14% είναι επιχειρήσεις που δεν έχουν πληγεί, άρα το σύνολο των επιχειρήσεων. Στον τομέα των εργαζομένων θα καλύψουμε 1.700.000 μισθωτούς και 700.000 αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, έναν πολύ μεγάλο αριθμό από τον ενεργό πληθυσμό της χώρας. Φυσικά υπάρχει και το τμήμα του πληθυσμού της χώρας μας που δεν καταγράφεται στις περιοχές που θα είναι προστατευμένο κάτω από την ομπρέλα των παρεμβάσεων μας και γι’ αυτούς σιγά – σιγά ξεκινάμε να παίρνουμε μέτρα. Βρεθήκαμε μπροστά σε ένα πέλαγος αχαρτογράφητο και προσπαθούμε να το ρυθμίσουμε μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Μένουν περιοχές του πληθυσμού που μένουν ακάλυπτες οι οποίες είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας και προσπαθούμε να τις προσδιορίσουμε και να τις καλύψουμε. Όλος ο σχεδιασμός είναι να αποφύγουμε τη χρησιμοποίησή του μαξιλαριού όσο το δυνατόν μακρύτερα. Είμαστε έτοιμοι σε δεύτερο χρόνο να επεκτείνουμε την περίμετρο των μέτρων που πήραμε για Μάρτιο και Απρίλιο».

«Το πρώτο ”κύμα” των πληρωμών και της διαδικασίας που τελειώνει στις 10/04/2020 αρχίζει ένα τριήμερο που θα γίνει shut down στο σύστημα της ΕΡΓΑΝΗ, δηλαδή 10-11 και 12 θα δεχόμαστε διορθωτικές παρεμβάσεις και από εργαζόμενους και από επιχειρήσεις. Στις 14 θα είναι κενό γιατί θα πρέπει να ετοιμάσουμε όλες τις πληρωμές ψηφιακά και ηλεκτρονικά να τις στείλουμε στην ΤτΕ και η πληρωμή θα γίνει 15-16 και 17 Απριλίου των εργαζομένων είμαστε έτοιμοι για τις πρώτες πληρωμές. Αυτό είναι το πρώτο κύμα και θα υπάρξουν και άλλα δύο κύματα. Στις 15-16 και 17 Απριλίου η καταβολή των 800 ευρώ, μετά θα υπάρξει και για τον άλλον πληθυσμό που έχει υποβάλει αίτηση. Θα βγει και εγκύκλιος ώστε τα λογιστικά γραφεία και επιχειρήσεις να ετοιμαστούν για τις κινήσεις που έχουν να κάνουν για ένα τριήμερο», επισήμανε ο υπουργός Εργασίας.

Ειδήσεις σήμερα: